Left Right
scrollTop top

De mol spreekt: “Ik vertelde tegen mezelf dat ik een kandidaat was”


De Mol finale
© VIER

The word is out! Eindelijk weten we wie de mol is en wie al wekenlang Vlaanderen op het verkeerde spoor zette. Wij spraken met de mol, de winnaar en de verliezer na de finale.

DIT ARTIKEL BEVAT UITERAARD SPOILERS! NIET LEZEN VOOR JE DE FINALE HEBT GEZIEN!

De afgelopen maanden was Vlaanderen niet alleen in de ban van het coronavirus, maar ook van De Mol. Acht weken lang werden we voorgelogen, bedrogen en bedot. En waren we getuige van een groep die tegengewerkt werd door één persoon: de mol. En die persoon heeft eindelijk een gelaat.

De mol

De Mol
VIER

Ja, we werden dit jaar bedot door een meisje van amper 20 jaar oud. Alina, die ondertussen 21 is geworden, toonde dat er geen leeftijd staat op een goede mol en was zelfs voor de finale nog steeds niet de meest verdachte kandidaat. De jonge blondine met Kazachse roots speelde het spel meesterlijk en zorgde (oké, daarbij heeft Bart ook een handje geholpen) voor de laagste groepspot in de geschiedenis van De Mol.

Alina zat in de finale met twee kandidaten die gebrand stonden op de overwinning. Bart had in de eerste opdracht 10.200 euro over voor een vrijstelling en Jolien loog staalhard voor de tweede vrijstelling van het seizoen. Ze hadden allebei door dat Alina de mol was, dus werd het een kwestie van wie de meeste vragen juist kon beantwoorden. En dat was Jolien.

Mol Alina: “Het is een eenzame rol”

Alina De Mol 2020
VIER

Alina is duidelijk blij dat ze eindelijk vrijuit kan zeggen: “Ik ben de mol.” En ze kijkt ook met trots terug op haar rol. “Ik ben een heel tevreden mol. En ik ben ook een dankbare mol. Want dit avontuur was onvergetelijk.”

Nooit eerder kon de mol de groepspot zo laag houden en nooit eerder was de mol zo jong. Amper 20 was ze tijdens de opnames, maar dat is nooit een nadeel geweest. “Leeftijd is maar een cijfer”, zo klinkt het bij Alina. “Ik heb alles te danken aan mijn opvoeding. Aan mijn moeder dus.” En die lage groepspot, daar zit natuurlijk ook nog iemand anders voor iets tussen. “Voor een deel mijn werk, maar Bart heeft toch ook zijn best gedaan!”

Aanpak van de mol

Hoe Alina het precies heeft aangepakt, komen we volgende week te weten. Maar ze lichtte al een tipje van de sluier op. “Als mol moest ik uiteraard wat studiewerk doen. Sommige zaken oefende ik met de redactie, andere op mezelf. Ook mentaal heb ik me moeten voorbereiden. Zo probeerde ik me steeds opnieuw in te beelden dat ik een gewone kandidaat was die wat extra opdrachten kreeg vanuit de redactie. Je moet wel wat oefenen op die dubbele rol.”

Maar Alina had veel aan haar persoonlijkheid. “De belangrijkste eigenschappen voor een mol zijn zelfzekerheid, empathie en lef. Ik ben ook een vrolijk en gevoelig persoon. Dat zorgde ervoor dat ik een onschuldige indruk kon maken en dat ik in vertrouwen werd genomen. Maar ik kan ook heel scherp zijn en ik durf ook een discussie aangaan.”

En de briefings tijdens het seizoen, die waren niet makkelijk. “Het is vaak heel kort en bondig. Je krijgt heel veel informatie op heel korte tijd. Een snelle schouderklop en hop, je moet terug naar de groep. Dat zijn adrenaline-shots van de beste soort.”

Sabotages

De Mol Alina gif
VIER

Niet alle sabotages waren even makkelijk. “De calorieproef was absoluut de moeilijkste. De groep bleek gewoon veel sterker te zijn. En iedereen gaf zich tot het uiterste. En ik maar proberen te zweten zonder al te veel te doen.” Maar soms was het ook makkelijker dan gedacht. “Bij sommige opdrachten werd ik geweldig geholpen door de groep.”

Het mooiste moment van de mol zat in de finale. “Toen ik op de brug stond, klaar om te bungeejumpen, kreeg ik die video van mijn mama te zien. Ik had die niet op voorhand gezien. Die emotie, gevolgd door de kick van de sprong, was een magisch moment.” Maar ze heeft ook een hoogtepunt als mol. “Het diner met Jolien was heel bijzonder. Je zit achter dat glas en de zenuwen gieren door je lijf, ook al wist ik dat ze me niet kon zien. Het voelde als een spannende en leuke grap uithalen.”

Terechte winnaar

Alina werd uiteindelijk ontmaskerd door Jolien en daar is ze blij om. “Jolien is een heel terechte winnaar. Ze heeft het spel prachtig gespeeld en ik ben heel trots op haar. Het was zij die als allereerste in mijn richting keek. Ik heb vaak geprobeerd om haar in een andere richting te doen kijken. Dat lukte soms eventjes maar ze bleef toch haar focus houden.”

Ze had een maatje in Jolien. En dat was niet gespeeld. “Het is best wel een eenzame rol. En op sommige momenten voel je je ook oprecht slecht. Je bent alleen, je speelt iemand anders en je verliest jezelf daar wat in. Door mij moesten er kandidaten naar huis, omdat ik hen op het verkeerde spoor zette. En dat begint wel wat te knagen. Vooral in de nacht, als je het spel niet aan het spelen bent.”

Maar stiekem genoot Alina ook wel van het saboteren. “Op andere momenten is het dan weer ontzettend leuk. Als een sabotage goed lukt en niemand verwijt je iets, dat is een heerlijk moment. Giechelen in jezelf! Maar je leert jezelf ook op een andere manier kennen en dat is ook wel waardevol.”

En voor de geïnteresseerden: Alina’s hond Jerom is weer helemaal de oude.

Winnaar Jolien: “Mol door vanaf aflevering 2”

Jolien De Mol 2020
VIER

De winnaar dit seizoen is de West-Vlaamse Jolien. Zij gaat naar huis met de groepspot van 22.835 euro. Jolien speelde het spel bij momenten bikkelhard, maar het heeft haar wel de overwinning opgeleverd. Jolien was de eerste die Alina op het spoor was en hield haar vanaf aflevering 2 nauwlettend in de gaten. “Toen Dorien en ik moesten armworstelen tegen de reus, dat vond ik zo vreemd en sindsdien was ik op mijn hoede en ben ik op Alina beginnen inzetten.”

Toch bleven er twijfels. “Ik heb heel lang niet willen geloven dat Alina de mol was. Maar na elke eliminatie schreef ik alle gestelde vragen en mijn antwoorden op in mijn boekje. Zo kon ik uitrekenen, door alle overlappingen, hoeveel vragen ik op elke kandidaat had ingevuld. Naargelang er kandidaten uitvielen, was het snel duidelijk dat ik Alina best heel goed in de gaten moest houden.”

Toch had het bijna anders geweest. “In de eerste aflevering heb ik in mijn boekje geschreven dat ik totaal nog geen idee had van mijn mol, maar dat ik wel al 1 iemand kon afschrijven: Alina. In aflevering twee is die mening gelukkig veranderd en stond ze weer op mijn radar”, zo legt de kersverse winnares uit.

Bijna foute mol

De Mol Jolien gif 28
VIER

Voor hetzelfde geld had Jolien het spel verloren. Want net voor het invullen van de laatste test dacht Jolien dat het toch misschien Bart zou kunnen zijn. “Ik had tijdens het spel nog nooit op Bart ingezet. Maar op het einde ging ik dan toch aan het twijfelen. Ik zat ’s avonds nog met een wijntje te praten met Bart en daarbij zei hij verdachte dingen.”

En dat deed Bart wel vaker. Want toen Jolien vorige week met een vrijstelling naar de finale ging, was ze wel degelijk van plan om in te zetten op Christian en dat was de schuld van Bart. “Tijdens die opdracht met het lopen heeft Bart echt 17 kilometer lang op me ingepraat. Hij zei daarbij niet letterlijk dat hij Christian verdacht, maar daar kwam het wel op neer. Dus na 17 kilometer was ik helemaal overtuigd en was ik echt van plan om in te vullen op Christian.” Gelukkig wist Jolien dus de vrijstelling te bemachtigen.

Jolien werd ook zelf sterk verdacht. Daarbij doken de gekste theorieën op, waarbij die van de stoel met drie gaten de meest hardnekkige was. “Ik heb dat zelf ook gezien. Maar dat was gewoon de beste stoel. Dorien had dat gezegd en daarom heb ik altijd die stoel gekozen.”

Trots op de mol

In de finale was al te zien dat Jolien en Alina een enorm hechte band hebben en daar is niets aan veranderd. “Ik ben zo ontzettend trots op Alina. Tot de laatste dagen voor de finale kon ik echt moeilijk aanvaarden dat zij echt de mol was. Ik had al elke eliminatie op haar ingezet, maar nooit voluit durven gaan voor haar. Al haar reacties, haar enthousiasme en teleurstelling … Het leek zo echt. Fantastisch gespeeld.” De twee hebben elkaar nu enkele maanden niet mogen spreken, maar hun band is duidelijk nog steeds intact, zelfs met de nodige social distance.

“Ik bewonder de mol van dit jaar. Hoe ze alles gespeeld en volgehouden heeft. Tot op de laatste minuut. Fantastisch gedaan. Ik ben zo blij dat ik deel mocht uitmaken van deze groep en dat ik net deze mol heb mogen ontmaskeren. Het was een eer.”

Wat nu met het geld?

Jolien is dus 22.385 euro rijker. Dé vraag is dan natuurlijk wat ze met dat geld gaat doen. En daarvoor wordt ieders favoriete moment nog eens bovengehaald. “Een moment dat iedereen is bijgebleven, is die ene nacht in de tent boven aan de Vradeto-trappen. We hebben toen zo ontzettend gelachen. Dat wil ik graag opnieuw organiseren voor de hele groep. Gilles, die toen jammer genoeg al naar huis was, wil ik daar ook absoluut bij.”

En de twee andere finalisten krijgen nog een extraatje. “Mijn collega-finalisten wil ik graag toch ook eens trakteren in The Jane.” Dat had het trio afgesproken op de dag van de finale. “Bart stelde voor dat hij ons zou trakteren op een etentje in The Jane, waar we allemaal nog nooit waren geweest, als hij het spel zou winnen. En ik heb dan gezegd dat ik dat ook zou doen.” Maar Jolien denkt ook aan de toekomst. “De rest komt op mijn spaarboek terecht. Ik ben nog jong, dus dat geld zal me zeker een duwtje in de rug kunnen geven.”

Verliezer Bart: “Ik zou zo opnieuw 10.200 euro aan een vrijstelling geven.”

Bart De Mol 2020
VIER

Waar een winnaar is, is natuurlijk ook een verliezer. En dat is dit jaar Bart. De advocaat wilde graag winnen, maar legt zich wel neer bij zijn nederlaag. “Ik ben genekt door een sterke winnaar, die de mol sneller op de hielen zat dan ik. En uiteraard een paar proeven waarbij ik niet bij de mol zat en waardoor ik slechts beperkte info had.” Bart was Alina iets later dan Jolien op het spoor. “Vanaf de paparazzi proef ben ik Alina in het oog beginnen houden. Ze werd heel zenuwachtig toen ik plots in het café bij Willy Sommers ging zitten, want ook de vriendin van Salim was daar aan het opdienen. Ik voelde dat ze daar zo snel mogelijk weg wou en dat vond ik wel erg verdacht. En toen haar auto de dag erna in de nulzone terecht kwam was dat wel een extra element dat mij in haar richting deed kijken.”

Maar Bart had dus iets te weinig informatie om uiteindelijk ook de winnaar te worden. “Het spel verliezen is natuurlijk heel even vervelend, omdat je als finalist uiteraard wilt winnen. Maar vrijwel onmiddellijk kwam ook het besef dat je als één van 14.000 ingeschreven kandidaten De Mol hebt mogen meespelen, je de drie volle weken hebt kunnen meemaken en uiteindelijk ook de juiste mol gevonden hebt. Dus ongelukkig kan je daar niet van worden.”

10.200 euro

De Mol Bart gif
VIER

Bart kwam natuurlijk binnen in De Mol with a bang. Zonder verpinken speelde Bart 10.200 euro uit de pot. Zonder dat bedrag had de groepspot uiteindelijk op 33.035 euro gelegen, dat had wel hoger geweest dan de pot van het afgelopen jaar. Maar spijt heeft Bart daar absoluut niet van. “Ik zou het zo opnieuw doen. Ik sta daar nog steeds achter. Je doet mee om zo ver mogelijk te raken. Geld kan mij gestolen worden. Ik zou echt ook meegespeeld hebben voor Artispunten.”

Hoewel Bart door velen verdacht werd, was dat niet bewust. “Ik heb me eigenlijk nooit bewust verdacht gemaakt en de dingen die misgelopen zijn, gebeurden spontaan. Maar ik heb wel af en toe van de situatie gebruik gemaakt om dat ook uit te spelen. Bijvoorbeeld bij mijn val bij de loopproef.” Maar Bart kon zelf wel lachen met zijn verdachtheid. “Ik heb echt alle theorieën op fora gelezen. Eén theorie was echt hilarisch. Iemand had ontdekt dat wanneer je alle cijfers van de Wikipediapagina van mijn woonplaats, optelde, dan kwam je op 10.200 euro uit. Maar dat was dus echt toevallig.”

Sterke mol

Bart heeft niets dan bewondering voor de piepjonge mol.”Alina is een sterke mol. Om op die jonge leeftijd drie weken een ‘rolletje’ te spelen en vooral zo lang onder de radar te kunnen blijven is niet gemakkelijk. Ik denk dat er heel weinig kandidaten haar ooit verdacht hebben.”

Het mag eigenlijk niet verbazen, maar Bart had zelf ook graag de mol geweest. “Absoluut, maar ik zou wellicht, zoals al geschreven werd, enkel de in your face-mol kunnen zijn.” Een mol die hoogstpersoonlijk 10.200 euro uit de pot speelt, bijvoorbeeld.

Volgende week kan je op VIER nog kijken naar de aflevering met alle sabotages van mol Alina.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…