De monsterwesp nu ook in ons land gesignaleerd en dat is niet alleen slecht nieuws voor mensen met een wespenfobie

De Aziatische hoornaar, beter bekend als ‘killerbee’ of ‘monsterwesp’, is in het land. Die bijnamen verraden al dat de Aziatische hoornaar niet echt een lieverdje is. Mensen moeten niet meteen iets vrezen, al kan een steek wel aardig pijn doen. Het zijn vooral bijen die niet zo blij zijn met de komst van de Aziatische hoornaar.

Nadat het in Nederland al een tijdje alarmfase rood was, zijn er nu ook exemplaren gespot in Vlaanderen. Zo’n twee weken geleden werd voor het eerst een Aziatische hoornaar aangetroffen bij onze noorderburen. Omdat er tientallen gespot werden, werd er uitgegaan van de aanwezigheid van een nest.

Ze lieten er dan ook geen gras over groeien en haalden de grote middelen boven. Met drones uitgerust met warmtesensoren gingen ze op zoek naar het nest (bekijk in het filmpje onderaan hoe ze te werk gingen). Lang heeft die zoektocht niet geduurd, want niet veel later trof zo’n drone een 60 centimeter groot nest aan in een boom. Dat nest werd meteen vernietigd.

Gepantserde tanks

Het benadrukt enkel maar de bedreiging die de soort vormt. Die killerbees voeden zich namelijk vooral met andere bijen. “Ze dringen binnen in het nest en slachten alle bijen af”, legt de Koninklijke Vlaamse Imkersbond uit aan Het Nieuwsblad. “Onze bijen zijn niet opgewassen tegen deze gepantserde tanks.”

Ook niet enkel de inheemse bijen moeten de Aziatische hoornaar vrezen. “Het kan ook een probleem worden voor de inheemse bestuivers, zoals zweefvliegen, solitaire bijen, muggen en andere insecten die bestuivingsdiensten leveren”, stellen experts. “Ze staat daarom op de Europese lijst van te bestrijden exoten.”

Direct uitroeien

Niet elke hoornaar is zo’n gevaarlijke ‘gepantserde tank’. Er zijn ook inheemse hoornaars, en hoewel die groter zijn dan hun Aziatische broertjes zijn ze niet gevaarlijk. Een Aziatische hoornaar is even groot als de gewone wesp. Hoe kan je ze dan onderscheiden? Het grote verschil ligt ‘m in de poten. Die van de Aziatische hoornaar zijn zwart-geel, waar die van de gewone rood zijn. De Aziatische hoornaar heeft een eerder zwarte kleur en een typerend geel tot oranje gezicht.

Al moeten we volgens Aculea, de bijen en wespenwerkgroep van Natuurpunt, niet meteen bij elke wesp die we zien de kleuren beginnen analyseren om te checken of het niet toevallig om een Aziatische hoornaar zou gaan. “Bij ons blijft het voorlopig bij uitzonderlijke waarnemingen”, zeggen ze aan het Nieuwsblad. “Omdat dit een exoot is en nefast voor honingbijen, wordt er alert gereageerd op verschillende diensten om ze direct uit te roeien. Maar paniek is nergens voor nodig.”

Zo gingen de Nederlanders te werk om het Aziatische hoornaar-nest te vinden:

YouTube DRONExpert Netherlands
Meer
Lees meer...