De Wever spreekt samen met bisschop, rabbijn en imam: “Angst en wantrouwen kunnen nooit het antwoord zijn”

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) speelt even z’n presidentiële rol. Hij riep imam Saïd Aberkan, rabbijn Emile Wasyng en bisschop Johan Bonny samen op het stadhuis in Antwerpen voor een gemeenschappelijke oproep te vredevol en harmonieus samenleven. Die actie steekt wat af tegen z’n stevigere uitspraken gisteren.

“Een positief signaal geven, na de aanslagen in Parijs”, dat was wat Bart De Wever, met z’n petje van Antwerpse burgemeester op, wilde doen. En dus riep hij de pers bijeen voor een mediamoment, samen met een vooraanstaande imam, een rabbijn en de Antwerpse bisschop. 

“Er is een probleem met de islam in Europa”

Gisteren nog deed de N-VA-voorzitter forse uitspraken over het moslimradicalisme. “Dat bedreigt het vreedzaam samenleven van de verschillende culturele en religieuze gemeenschappen in Europa. Het voedt het wederzijds wantrouwen en onbegrip en vernietigt voor Europeanen heilige en onaantastbare waarden.”

De Wever was daarbij zeer duidelijk. “Er is een probleem met de islam in Europa”, zo liet hij gisteren optekenen. “Je kan de radicalisering niet van die godsdienst losmaken. We moeten dat home grown terrorisme met wortel en tak uitroeien.”

Vandaag spreekt hij veel zachtere taal, die moet verzoenen. “Angst en wantrouwen kunnen nooit het antwoord zijn op dit terrorisme. Alleen meer begrip en meer samenhang. We moeten samenleven als één stadsgemeenschap, op basis van samenhang en respect. Dat is het enige antwoord dat we kunnen hebben op geweld”, zei hij. 

De samenkomst stond bol van symboliek: één gemeenschappelijke tekst voor drie religieuze leiders, en een gezamenlijke handdruk achteraf.

“Investeren in harmonie”

“Wij verzetten ons resoluut en krachtig tegen alle vormen van geweld die de menselijke waardigheid en de fundamenten van onze samenleving vernietigen. Wij verzetten ons des te meer tegen geweld gepleegd in naam van eender welk geloof of overtuiging”, zei imam Aberkan.

Daarna mocht rabbijn Wasyng aan het woord komen: “We willen aan deze tragedie ook een positieve boodschap koppelen. Antwerpen kent een lange traditie van respect tussen religies en gelovigen en niet gelovigen. Wie deze terreurdaad beantwoordt met wantrouwen, haat en angst, geeft deze terroristen hun zin.”

Bisschop Bonny sloot af: “We moeten resoluut investeren in het samenleving van harmonie. We zijn meer dan ooit overtuigd dat vrede de toekomst is. We wilden vandaag een gedeelde tekst, een geleegd woord, een gedeeld engagement van de drie religies laten horen, vanuit de drie grote religies in deze stad.”

Meer
Lees meer...