De zomer brengt veel insecten met zich mee en dit is wat je moet doen als je gebeten wordt

De zomer brengt veel insecten met zich mee en dit is wat je moet doen als je gebeten wordt

Het is mooi en warm buiten, dus dat wil zeggen dat we veel tijd buiten spenderen of ramen en deuren staan vaak openen. Grote kans dus dat je gebeten wordt door één of ander insect. Die beten jeuken en geven je rode bobbeltjes of zwellen soms op.  Bij sommige mensen kunnen insectenbeten een allergische reactie uitlokken. Wie allergisch is kan daarvoor beter een dokter raadplegen, maar de meeste beten kan je gewoon thuis behandelen.

Spinnen- en vliegenbeten

Spinnen zijn eigenlijk geen insecten, maar ook spinnen bijten. Een vliegenbeet kan vaak aanzien worden voor een muggenbeet, maar ook een vlieg bijt. Zo’n beten kan je thuis behandelen door je huid rond de beet te wassen met zeep en daarna te ontsmetten. Bij pijn of zwelling leg je er best een koud compress op en als je op je arm of been gebeten bent, leg je best iets hoger.

Muggenbeten

Niks irritanter dan jeukende muggenbeten in de zomer. Wat je zeker niet mag doen is krabben, want dat zorgt voor een grotere kans op infectie. Net zoals bij een spinnenbeet was je een muggenbeet best eerst met zeep voor je er een zalfje op smeert. En ook een ijspak zorgt dat de beet minder gaat jeuken en het gaat de zwelling tegen. Na het wassen kan je er naast zalf ook aloë vera op smeren, want dat helpt ook tegen jeuk en zwelling.

iStock

Tekenbeten

Teken verspreiden de ziekte van Lyme. Wie in een bos is geweest of door het hoge gras heeft gelopen controleert zich nadien best of ze gebeten zijn door een teek. Als je de teek zelf nog moet verwijderen, zorg dan dat je het beestje volledig verwijderd. Wil je zekerheid dan ga je best naar een dokter om je bloed te laten controleren. De meeste tekenbeten kunnen behandeld worden met antibiotica.

Medicatie

Allergische reacties kunnen behandeld worden met een antihistaminicum, die verlichten de allergische reacties. Meestal zijn dat anti-allergiepilletjes, daarvoor moet je wel eerst naar een dokter gaan, er wordt wel afgeraden om antihistaminica in zalfvorm te gebruiken, want contact met de zon kan nog meer problemen veroorzaken.

Het belangrijkste is dus dat je de beet goed wast en zeker niet gaat krabben om infecties te voorkomen. En zwelling en jeuk kunnen verlicht worden door iets koud op de beet te houden.

Gesponsorde artikelen