Delen Portugal, waaronder Lissabon en Porto, krijgen opnieuw avondklok

Wie binnenkort een reisje naar Portugal op de planning had staan, zal daar geconfronteerd worden met een stukje recente geschiedenis. Verschillende regio’s in Portugal hebben namelijk opnieuw een avondklok ingevoerd. Die gaat in vanaf 23 uur ’s avonds. Lang op een terrasje zitten in de avond zit er voorlopig dus niet in.

Hoewel het in België steeds beter gaat met het coronavirus en de regels steeds meer versoepelen, is dat niet voor heel Europa het geval. In Portugal moeten zo opnieuw enkele regio’s een avondklok invoeren.

Delta-variant

Het aantal nieuwe besmettingen in toeristische steden als Lissabon en Porto is de laatste tijden flink aan het toenemen. Daarbij gaat het vooral om nieuwe besmettingen met de Delta-variant van het coronavirus. De vaccins die op dit moment in omloop zijn, werkten tegen deze variant, maar zijn minder effectief, waardoor er toch nog besmettingen mogelijk zijn. Op dit moment gaat het gemiddeld om meer dan 2.000 nieuwe besmettingen per dag.

Daarom krijgen 45 regio’s, waaronder Lissabon en Porto, opnieuw een avondklok. Die geldt elke dag van 23 uur ’s avonds tot 5 uur ’s morgens. Restaurants en café’s moeten hun deuren sluiten om 22.30 uur op weekdagen en al om 15.30 uur in het weekend.

Spanje

Vlamingen kunnen sinds kort opnieuw zonder vaccinatiebewijs of negatieve coronatest naar Spanje reizen, maar helemaal ideaal lijkt zo’n vakantie op dit moment toch niet. Want ook in Spanje neemt het aantal besmettingen met het coronavirus aan een enorme snelheid toe. Zo zorgden jongeren die het einde van het schooljaar vierden op Mallorca er nog voor een enorme broeihaard van het virus.

Verschillende delen van Spanje zijn opnieuw rood op de kaart van Europa. Het gaat daarbij voorlopig om de regio’s Cantabria, La Rioja, Andalusië en de Canarische eilanden. Wie terugkeert uit zo’n rode zone en een vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat heeft, moet zich op dag één of dag twee na terugkeer laten testen. Is die test negatief, dan mag je al meteen uit quarantaine. Wie geen vaccinatiecertificaat of herstelcertificaat heeft moet tien dagen in quarantaine en zich op dag één en dag zeven laten testen. Dit geldt niet voor kinderen jonger dan 12 jaar.

Meer
Lees meer...