Wie is Delphine Lecompte uit ‘De Slimste Mens ter Wereld’ en waar kan je haar van kennen?

Delphine Lecompte is misschien wel een van de “onbekendste” bekende Vlamingen die dit jaar te zien is in De Slimste Mens ter Wereld. Maar eigenlijk behoort ze tot de Belgische top wat poëzie betreft.

Vanaf vanavond zal Delphine Lecompte haar kans wagen om de titel van De Slimste Mens ter Wereld in de wacht te slepen. Het zal haar daarbij niet makkelijk gemaakt worden want ze moet het al in haar eerste aflevering opnemen tegen twee sterke kandidaten: Ben Crabbé en de onklopbare Ella Leyers.

Dichter

Delphine Lecompte is dus een dichteres. In 2004 maakte ze haar debuut met de Engelstalige roman Kittens in the boiler, maar daarna maakte ze de overstap naar gedichten in haar moedertaal: het Nederlands. Ondertussen heeft ze al negen dichtbundels op haar naam staan.

Voor één van die bundels, De dieren in mij, mocht ze in 2010 de C. Buddingh’-prijs in ontvangst nemen, dat is een Nederlandse poëzieprijs, die jaarlijks wordt uitgereikt aan het beste debuut in de Nederlandstalige poëzie. Voor diezelfde bundel kreeg ze ook de prijs voor letterkunde van de provincie West-Vlaanderen. In 2018 bracht Delphine ook al een verzamelbundel uit met het beste werk uit haar carrière met de toepasselijke titel The Best of Delphine Lecompte. Daarnaast heeft Delphine ook een column in het weekblad HUMO.

Mauro Pawlowksi

Eerder dit jaar bundelde Delphine Lecompte haar krachten met muzikant Mauro Pawlowski. Mauro begeleidde de gedichten van Delphine met de nodige muzikale intermezzo’s.

De combinatie zorgde enerzijds voor een clash, maar zorgde er anderzijds ook voor dat de emoties uit de gedichten van Delphine versterkt worden. De Slimste Mens-presentator Erik Van Looy is een grote fan van Delphine en noemt haar zelfs zijn favoriete dichteres. Daarbij heeft hij vooral lof voor de manier waarop Delphine over eender welk onderwerp durft te schrijven. Maar ook in persoon is Delphine absoluut niet op haar mondje gevallen. Zo leren we al uit de eerste teasers van haar deelname aan De Slimste Mens ter Wereld.

De gedichten van Delphine hebben al eens bijzondere titels zo kwamen we al te weten in een korte teaser voor haar eerste aflevering:

Dit bericht bekijken op Instagram

Zeer…origineel? 😂

Een bericht gedeeld door VIER (@opvier) op

Bekijk hier de lijst met alle deelnemers aan De Slimste Mens ter Wereld 2020.

Meer
Lees meer...