Denis Villeneuve liet superfan ‘Dune: Part Two’ zien op zijn sterfbed in januari

Sinds kort speelt Dune: Part Two in de filmzalen, maar één man kon de film al zien in januari. Het ging om een man die op zijn sterfbed lag, maar één laatste wens had. Voor hij stierf wilde hij nog het vervolg van zijn favoriete film zien. De familie van de man nam contact op met regisseur Denis Villeneuve, die alles in het werk stelde om deze wens in vervulling te laten gaan.

Bij ons gaan dromen in vervulling dankzij de terugkeer van De Droomfabriek, maar een man in het Canadese Quebec zag zijn grote wens in januari werkelijkheid worden. De man had nog maar enkele weken te leven, waardoor hij de release van Dune: Part Two niet zou halen. Maar daar kwam, mede dankzij regisseur Denis Villeneuve zelf, verandering in.

Laptop overgevlogen

Het nieuws van de man, een vijftiger, die op sterven lag, bereikte de organisatie L’Avant, van Josée Gagnon, die haar verhaal deelt aan The Washington Post. L’Avant is een soort Make A Wish-organisatie, die probeert om de wensen van mensen op het einde van hun leven in vervulling te laten gaan. Nadat de organisatie de droom van de man te weten kwam, schoten ze meteen in actie en deelden ze het verhaal in een post op Facebook. “Ik zou een beetje magie willen hebben voor deze persoon op het einde van zijn leven”, klonk het in de post waarin geprobeerd werd om Denis Villeneuve te bereiken.

Al snel kwamen ze in contact met de regisseur die enorm geraakt was door het verhaal. Hij wilde de man graag overvliegen naar Montreal of Los Angeles om de film in primeur te bekijken, maar dat was onmogelijk omdat de man te zwak was om te reizen. Daarom werd er een andere oplossing gezocht. Uiteindelijk vloog een assistent van Villeneuve op 16 januari, zes weken voor de release van de film, naar Quebec met de laptop van Villeneuve, waarop de man dan de film kon bekijken.

Einde niet gezien

De man kon, samen met een vriend, naar Dune: Part Two kijken. Hij deed dat met Franse ondertitels, aangezien hij geen Engels sprak. “Hij was op dat moment zo zwak dat we vreesden dat hij zou sterven terwijl hij naar de film keek”, vertelt Gagnon. Uiteindelijk kon de man de film van 2 uur en 46 minuten ook niet helemaal uitkijken. Hij had te veel pijn en kon uiteindelijk maar de helft van de film bekijken. Enkele dagen later overleed hij. “Hij nam het geheim van de film met zich mee.”

Sommige mensen die bij het project betrokken waren, zagen het als een mislukking omdat de man het einde niet kon zien, maar volgens Gagnon is dat niet zo. “Je begrijpt het dan niet. Het is onwaarschijnlijk wat deze man heeft doorgemaakt. Het einde van een film, wanneer je gaat sterven, het betekent niets meer voor hem. De man had altijd een moeilijk leven gehad en zag op het einde van zijn leven hoe iedereen voor hem in de bres sprong om zijn laatste wens in vervulling te laten gaan. En dat is al het goud van de wereld waard.” Ze besluit met: “Mensen moeten blijven geloven dat alles mogelijk is wanneer je er je hart in steekt.”

Bekijk hier nog eens de officiële trailer voor Dune: Part Two:

Meer
Lees meer...