Depressie van vader gelinkt aan dochters en dat wordt al heel vroeg beslist

Depressie van vader gelinkt aan dochters en dat wordt al heel vroeg beslist

Tienermeisjes hebben meer kans op depressie als hun vader depressief is geweest, da’s de niet helemaal verrassende conclusie van een Brits onderzoek. Wel opvallend: zonen van vaders met een depressie ondervinden niet dezelfde effecten.

Of depressie erfelijke factoren heeft, daar zijn al veel pagina’s over geschreven, zonder duidelijke conclusie. Maar wat een Brits onderzoek nu wel kan aantonen, is dat mannen die een depressie hebben kort na de geboorte van hun dochter, invloed hebben op mogelijke depressies bij die dochters in hun tienerjaren.

Geen problemen voor jongens

Een studie bij meer dan 3.000 families in de regio van Bristol in Engeland stelt dat ongeveer één vader op twintig lijdt aan postnatale depressie in de tijd nadat hun kinderen worden geboren. De onderzoekers stelden vast dat er een link is tussen mannen met de depressie en hun dochters die een eventueel door een depressie gingen rond hun achttiende.

Hier zijn zeven subtiele tekenen van depressie.

Het is, voor alle duidelijkheid, géén één op één relatie, mannen die een tijdje een depressie doormaken na de geboorte, moeten dus niet vrezen. Overigens geldt het resultaat dus echt enkel voor dochters, niet voor zonen. Het is niet duidelijk waarom dat zo is, maar de onderzoekers denken dat het te maken heeft met de specifieke relatie die dochters met hun vaders opbouwen tijdens hun pubertijd.

Junkfood eten helpt je niet vooruit als je depressief bent.

Hulp voor papa’s

Paul Ramshandani, die het onderzoek leidt aan de universiteit van Cambridge, zegt aan Metro dat: “Het erop lijkt dat depressie bij vaders gelinkt kan worden aan een toegenomen stressniveau in de hele familie en dat dit één manier kan zijn waarop hun nageslacht wordt beïnvloedt. Veel kinderen zullen geen last ondervinden van depressie van hun ouders, maar dit onderzoek toont wel aan dat het belangrijk is dat ook vaders de juiste hulp krijgen na de geboorte van hun kinderen.”

Gamen? Dat kan echt helpen tegen je depressie!

Onderzoek van dezelfde afdeling toonde eerder al aan dat postnatale depressie bij vaders gelinkt kan worden aan gedragsproblemen en emotionele problemen bij hun nageslacht bij kinderen tussen drieënhalf en zeven jaar oud. Toen wezen de onderzoekers naar conflicten tussen de ouders naar aanleiding van de depressie, als oorzaak voor het gedrag.

pixabay

Gesponsorde artikelen