‘Dertigers’ is terug met nieuw seizoen: het interview

Dertigers was dé hit van het voorjaar van 2019. Op 6 januari verschijnt het tweede seizoen op Eén. Wij vroegen Kristof Goffin (Alexander), Yemi Oduwale (Elias) en Ellen Verest (Nora) waaraan we ons mogen verwachten.

Dertigers seizoen twee staat voor de deur. Waar mogen we ons aan verwachten?

vrt

Kristof Goffin (Alexander Hudders): “Je zal opnieuw de vrienden zien. Elk personage creëert zijn eigen verhaallijn in seizoen twee. Ze blijven natuurlijk samen, maar de eigen verhaallijnen zijn meer uitgewerkt. Daardoor krijg je volgens mij meer drama. Elk huisje heeft zijn kruisje, nog meer dan in seizoen één.”

Yemi Oduwale (Elias Sefa): “Seizoen twee begint zes maanden na het einde van seizoen één. In week één kom je alle nieuwe elementen te weten. Het blijft nog steeds een vriendengroep die elkaar door en door kent, waardoor alles bij momenten nog moeilijker wordt en het op andere tijdstippen net gemakkelijker gaat.”

Ellen Verest (Nora Dushku): “De focus blijft uiteraard het dagelijks leven van de vrienden. Het zijn opnieuw niet de grote evenementen in hun leven die centraal staan, maar net die kleine twistjes. Het is de bedoeling dat de kijker het gevoel heeft er mee in te staan.”

Herkenbaarheid

Jullie hebben ongeveer dezelfde leeftijden als de personages. Herkennen jullie veel elementen uit de serie in jullie eigen leven?

vrt

Ellen Verest (Nora Dushku): “Absoluut. Ik heb een vriendenkring die ik al bijna heel mijn leven ken. Zij kennen mij ook door en door. Op sommige momenten botst dat, maar het fijne aan zo’n vrienden is dat je elkaar uiteindelijk alles vergeeft. Je raakt elkaar nooit kwijt. Dat vind ik het leukste aan zo’n vriendschappen. Door mijn job ben ik meestal de eeuwige afwezige die op het laatste moment afzegt. Het is fijn om vrienden te hebben die dat begrijpen. Zelfs al zie je hen maandenlang niet, je begint gewoon waar je de vorige keer geëindigd bent. Ik vind dat een heel fijn gevoel.”

Yemi Oduwale (Elias Sefa): “Bij mij hetzelfde. Ik heb een hechte vriendengroep uit Sint-Niklaas. Sommigen zijn verhuisd, anderen niet, maar we spreken regelmatig nog af. Dat is altijd heel fijn. Tijdens een etentje een paar maanden geleden was iedereen over Dertigers aan het praten alsof ik er niet in meedeed. Ze herkenden zich allemaal in een bepaald personage.”

Succesformule

Hadden jullie verwacht dat het eerste seizoen zo’n succes zou worden? 

vrt

Kristof Goffin (Alexander Hudders): “We hadden dat alleen maar kunnen hopen. Toen seizoen één begon, ging het om een kleinschalig, nieuw project. We wisten niet wat het ging geven. Ik herinner mij nog goed de uitzending van die eerste aflevering. Dat was heel spannend. Dat eindproduct is je kindje. Je hebt dat deels mee gemaakt en je hoopt alleen maar dat mensen het leuk vinden.”

Wat is volgens jou de succesformule?
Kristof Goffin (Alexander Hudders): “Vooral de herkenbaarheid. Dat hoor ik toch heel veel. Iedereen kan zich wel in één personage of situatie herkennen.”

Yemi Oduwale (Elias Sefa): “Ik denk dat de kijkers sowieso de vibe voelen van hoe wij onderling precies maken en echt vrienden zijn. De kracht van Dertigers is inderdaad die simpele herkenbaarheid. Mensen maken echt zo’n dingen mee. Het gaat niet over gigantische problemen, maar over menselijke intriges. De meeste fictiereeksen gaan altijd over serieuze, zware dingen. Dat onbezorgde valt heel vaak weg. Dat zijn de scènes die meestal sneuvelen, maar het is supertof om naar te kijken.”

Herkenbaarheid

Is Dertigers een reeks met een boodschap?

Ellen Verest (Nora Dushku): “Niet meteen. Die herkenbaarheid kan je wel de boodschap noemen.”

vrt

Yemi Oduwale (Elias Sefa): “De herkenbaarheid inderdaad. Ik denk ook dat het de bedoeling is om mensen even hun eigen problemen te laten vergeten. Als kijker maak je heel even deel uit van die vriendengroep.”

Scenario in derde persoon

vrt

Is de dynamiek tussen de acteurs buiten de spotlights vergelijkbaar?
Yemi Oduwale (Elias Sefa): “Dat ligt bij sommige mensen toch wat anders. Ik kon sommige reacties van personage echt niet begrijpen. Wat voor een zagevent is dat! Ik zou in het echte leven nooit zo reageren.”

Ellen Verest (Nora Dushku): “Dat is net het fijne. Vanaf het moment dat we in onze rol kruipen, moeten we echt switchen. Als ik dan over mezelf spreek, in het echte leven ben ik echt heel extravert, maar Nora, mijn personage, is dat totaal niet. Dan moet je even switchen. Je ziet dat ook bij je collega’s gebeuren. Het is heel fijn om te zien dat we dat bij elkaar kunnen herkennen.”

“Het is op het scherm nog anders dan wanneer je het gespeeld hebt. Ik kan soms naar mezelf in Dertigers kijken en denken ‘wat doet ze nu?’. De regisseur, Wim, is heel goed in het creëren van die situaties. Hij heeft het volledig in zijn hoofd en weet waar hij naartoe wilt.”

Yemi Oduwale (Elias Sefa): “Wim staat natuurlijk ook open voor suggesties van ons als acteurs.”

Is dat iets zeldzaam? Dat er bij een regisseur ruimte is voor improvisatie van de acteurs?
Yemi Oduwale (Elias Sefa): “Niet echt. Volgens mij is het de taak van een regisseur om samen met de acteurs de scènes tot stand te brengen. Maar het is wel in de eerste plaats de regisseur die zijn visie heeft en dat moet uitleggen.”

Ellen Verest (Nora Dushku): “Wat uniek is aan dit project is dat het geschreven is met ruimte voor improvisatie. Dat heb je bij andere scenario’s minder. Dit scenario was niet helemaal uitgeschreven, dus meer werk op de set zelf.”

Yemi Oduwale (Elias Sefa): “Inderdaad, het scenario was in de derde persoon geschreven. Daardoor is het resultaat wel super organisch en naturel. Zo kan je nog heel veel emoties aan je personage toevoegen, maar het zorgt wel voor veel meer huiswerk.”

Realiteit versus televisie

Zijn de situaties volgens jou sterk uitvergroot of zijn ze realistisch?

vrt

Kristof Goffin (Alexander Hudders): “Ze zijn toch wel sterk uitvergroot, maar het is geen soap, het is niet extreem. Het gaat soms bijvoorbeeld over een ruzie over de ijskast laten openstaan bij wijze van spreken. Dat zien mensen blijkbaar wel graag. Heel wat kijkers konden zich bijvoorbeeld herkennen in de scène, waarbij je felle ruzie in de auto hebt, maar doet alsof er geen vuiltje aan de lucht is zodra je bij het feestje met je vrienden aankomt.”

Saai homokoppel

Kristof, er vloeide ook heel wat inkt over jouw personage. Dat er eindelijk eens een saai, normaal homokoppel op televisie kwam.

vrt

Kristof Goffin (Alexander Hudders): “Inderdaad, we tonen een koppel dat gewoon ruzie maakt over alledaagse zaken. Er is geen enkel bombastisch, typisch gay feestje geweest. Dat was een  bewuste keuze van de makers, om het homokoppel heel ‘saai’ en gewoontjes te maken. Dat is fijn, want dat bestaat in het echt ook zo.”

Seizoen twee

Waar staat je personage aan het begin van seizoen twee?

Kristof Goffin (Alexander Hudders): “In seizoen één raakte alles opgeklaard met Robin. Alex heeft dat kunnen vertellen aan Nora en Elias. De relatie zit opnieuw helemaal snor. In het begin van seizoen twee zit alles eigenlijk heel snor tussen hen twee. Alles gaat zijn gewone gangetje en er komen nieuwe elementen in het spel, eigenlijk allemaal vrij positief.”

Bingewatchen

De reeks verschijnt in één keer op VRT NU. Is Dertigers seizoen twee dan ook gemaakt met de bingewatchers in het achterhoofd?

vrt

Yemi Oduwale (Elias Sefa): “Het zijn vrij korte afleveringen van zo’n twintig minuten en op het einde heb je altijd een goede cliffhanger. Je wil verder kijken.”

Ellen Verest (Nora Dushku): “Dat is niet onze verdienste, maar het concept is heel goed uitgedacht. Ik denk wel dat ze geschreven hebben met het online gegeven in het achterhoofd. Als ik het juist begrepen heb, hebben ze een breder publiek in gedachte dan de gewone televisiekijker.”

Yemi Oduwale (Elias Sefa): “Inderdaad, denk bijvoorbeeld aan studenten die op kot zitten. Seizoen één werd uitgezonden tijdens de blok en blijkbaar heeft de reeks bij die leeftijdsgroep keigoed gewerkt. Dat vinden we wel leuk.”

Toekomstplannen

Wat zijn je toekomstplannen?

Kristof Goffin (Alexander Hudders): “Ik blijf theater spelen en dansles geven. Ik vind die afwisseling het leukst.”

Yemi Oduwale (Elias Sefa): “Ik ben nog volop bezig met Thuis. Daarnaast zijn er nog een aantal projecten, maar daar mag ik eigenlijk nog niks over zeggen, want er is nog niets concreet. Bovendien ga ik met een aantal acteurs de passie uitbeelden in Sint-Niklaas, het verhaal van Jezus.”

Ellen Verest (Nora Dushku): ” Ik ben momenteel met een theaterproject bezig, werk doorlopend als salesverantwoordelijke voor Theater Tol en geef trainingen in communicatie. Mijn agenda als freelancer raakt meestal goed gevuld. Wel zou ik het fijn vinden om als actrice nog een andere rol te krijgen in een fictiereeks naast Dertigers.”

Meer
Lees meer...