Left Right
scrollTop top

Dewinter zet fake-news filmpje over vechtpartij in Antwerpen online en de reacties zijn walgelijk


Dewinter zet fake-news filmpje over vechtpartij in Antwerpen online en de reacties zijn walgelijk

Filip Dewinter, fractieleider van Vlaams Belang doet weer flink zijn best om het vuur aan te stoken. Een filmpje over een vechtpartij op de Rooseveltplaats, voorzien van een fout bijschrift, zorgde meteen voor de meest valse commentaren. 

Even schetsen wat er aan de hand is. Filip Dewinter, kopstuk en fractieleider bij Vlaams Belang, zwierde een filmpje online over een vechtpartij op de Rooseveltplaats in Antwerpen. “Een zaterdagavond in multicultureel Antwerpen”, klinkt het. “Oude man wordt in elkaar geslagen omdat hij alcohol had gedronken op terras hallalpittazaak.” Dat klinkt best serieus, de beelden zijn vrij heftig en de reacties zijn navenant.

Fake news?

Alleen. Een oude man die in elkaar geslagen wordt, dat is niet exact wat er gebeurd is. De politie van Antwerpen laat weten dat er inderdaad een vechtpartij is geweest in een pittazaak op de Rooseveltplaats.

“We kunnen bevestigen dat daar inderdaad twee heren iets alcoholisch zaten te nuttigen, terwijl dat in die zaak niet geschonken wordt”, zegt de woordvoerder aan newsmonkey. “De eigenaar van de zaak heeft gevraagd om dat niet te doen. Vervolgens is er een vechtpartij ontstaan. Het was zeker geen massale vechtpartij, het blijkt dat er vooral veel omstanders waren. Er vielen uiteindelijk twee gewonden, de klanten zelf. Zij zijn naar het ziekenhuis afgevoerd.”

Wie deelde de eerste klap uit?

Dat geeft al een iets genuanceerder beeld. Maar je zou kunnen zeggen dat met stoelen gooien (wat duidelijk zichtbaar is op de beelden), een overdreven reactie is voor een pint op de verkeerde plaats. Maar volgens Gazet Van Antwerpen, die gisterenavond reeds een artikel maakte over de vechtpartij, is dat niet wat er aan de hand was.

Volgens de krant zouden de klanten vader en zoon zijn geweest. De twee zouden inderdaad alcohol van op een ander terras hebben meegenomen en daar verder opgedronken. Toen de eigenaar hen vroeg om dat niet te doen, zou de jongste een kopstoot hebben uitgedeeld aan de eigenaar. Vervolgens ontstond de vechtpartij. Dat mocht de politie niet bevestigen. “Daarover oordelen is de taak van de rechtbank.”

Een heel ander verhaal dan wat Dewinter dus beweert. Al houdt dat gebrek aan context niemand tegen om smerige, heel persoonlijke reacties op Twitter te gooien. Weer een mooi voorbeeld van de riool-echoput die Twitter soms kan zijn.

Er is altijd één iemand écht racistisch

Maar het wordt al snel persoonlijk

Links en rechts waagt iemand het erop en wijst Dewinter op z’n fake news

Maar de overgrote meerderheid van de reacties is gewoon walgelijk

Het is trouwens niet het eerste filmpje op Dewinters account … misschien zit dit er voor iets tussen

Newsmonkey heeft Filip Dewinter om commentaar gevraagd.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.606.048
 • Aantal
  doden
  1.149.702
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  305.409
 • Aantal
  doden
  10.737