Deze 16 dingen kan je zonder medicatie doen tegen je allergieën

Het allergieseizoen is in full swing en jammer genoeg ondervinden een pak mensen de gevolgen daarvan. En het is niet alleen nu: ongeveer 10 procent van de mensen heeft ondertussen een huisstofmijtallergie. Er bestaan goeie geneesmiddelen, sprays en andere farmaceutische oplossingen, maar je wil toch altijd eerst proberen op andere manieren je allergie zoveel mogelijk in te perken. Hier zijn 16 simpele dingen die je kan doen: 

1. Was je haar ’s avonds.

Je haar is een magneet voor pollen uit de lucht. Je gaat beter slapen als je ze eruit wast voor je naar bed gaat.

2. Haargel en haarmousse: vermijden.

Zeker tijdens het pollenseizoen. Gel en mousse houden niet alleen je haar op de juiste plaats, ze houden ook de pollen in de lucht extra vast.

3. Een maskertje. Af en toe.

Nee het is geen zicht om er een hele dag mee rond te lopen, maar het gebruik van een stofmasker tijdens het allergieseizoen wanneer je bepaalde zaken doet zoals in je tuin werken, is geen slecht idee. Zorg wel dat er N95 opstaat. Daarmee weet je dat het efficiënt genoeg is. Goeie stofmaskertjes zijn er al voor 25 euro voor 20 stuks als je even rondsurft.

4. Neem een lekker bad.

Er zijn nogal wat studies die de link tussen bepaalde allergieën en stress leggen. Hooikoortspatiënten hebben bijvoorbeeld meer last na een stressvolle dag. Dat komt omdat stress het hormoon cortisol stimuleert, wat op zijn beurt je allergische reacties versterkt. Een relaxerend moment inlassen, zoals een warm bad nemen, helpt.

5. Niet in de slaapkamer, Poekie.

Je ziet ze zo graag, maar feit is dat ze op drie manieren allergieën veroorzaken: haarschilfertjes (roos), stoffen die in hun urine zitten, en de proteïnen in hun speeksel. Hypoallergene katten en honden bestaan, doorgaans schatjes met weinig haar, maar ze zijn meestal niet de oplossing. Omdat dat maar één van de redenen wegneemt waarom je allergisch voor hen bent. Voor de meeste mensen is het wegdoen van hun huisdier een te hartverscheurende optie. Ruimtes creëren waar je hond of kat niet mag of kan komen in je huis is een goeie stap. Te beginnen met je slaapkamer. 

6. Kammen dat beest!

Als je toch een huisdier hebt, laat je partner of iemand anders in je omgeving die dan (bij voorkeur buiten) elke dag kammen. Gebruik daar een vochtige kam (gedistilleerd water is het best) voor en eentje die roos vasthoudt. Steek je hond of kat ook elke week een keer in bad – maar zeker niet vaker en vraag aan je dierenarts of in een goede dierenspeciaalzaak welke shampoo je moet gebruiken. Want vaker en met de verkeerde shampoo gaat de huid van je kat of hond uitdrogen en daardoor gaat het diertje nog meer schilfertjes produceren, wat je allergie alleen maar erger gaat maken.

7. Tapijten en vast tapijt: weg ermee.

Er zijn genoeg alternatieven, zowel stilistisch als in prijsklasse, van linoleum tot houten vloeren (of gewoon: tegels). Tapijt houdt de mijten en schilfertjes vast die je allergie veroorzaken.

8. Zet de verwarming lager.

De huisstofmijt (Dermatophagoides pteronyssinus) is een haast onzichtbaar kleine (ca. 0,3 mm) mijt die in huisstof leeft, met name in matrassen, kussens, gestoffeerd meubilair, tapijt en op beschimmelde muren. De uitwerpselen en vervellingshuidjes van de huisstofmijt kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij de mens, zoals allergische reacties (waaronder astma en eczeem). Naar schatting heeft 10 procent van de Westerse bevolking een huisstofmijtallergie.

De huisstofmijt komt overal ter wereld voor, in alle klimaten, behalve op grote hoogte waar hij zich moeilijk kan voortplanten. Hij gedijt het beste bij ongeveer 25 graden en een luchtvochtigheid van 50 à 75 procent. Zorgen dat je thermostaat zo laag mogelijk staat (18 graden bijvoorbeeld) helpt. Plus je luchtvochtigheid onder de 45 procent houden. Dat doe je met luchtontvochtiger. Die zijn er al vanaf een goeie 100 euro. De luchtvochtigheid meet je met een hygrometertje (niet duur), sommige luchtontvochtigers hebben die trouwens aan boord.

9. Wastemperatuur: minstens 60 graden.

Kook je was. Als je je lakens en ander beddengoed wast in water van minimum 60 graden, dan zijn bijvoorbeeld alle stofmijten dood. In lauwer water is dat niet het geval.

10. Matrashoezen en kussenovertrek.

Wat dat beddengoed betreft: gebruik overtrekken en hoezen om een barrière te creëren waar stofmijten niet door kunnen. Voor je kussens, maar ook voor je matras bijvoorbeeld. Kies liefst voor organisch katoen en let op iets wat als “pore size” op de verpakking staat. Als die groter is dan 6 micron, dan deugt het niet.

11. Filters en luchtverversers.

Voor mensen met luchtverwarming is er een makkelijke oplossing, daarvoor kan je speciale filters kopen, net zoals voor aircosystemen. Denk er wel aan om de drie maanden de filters in die systemen te veranderen. Voor wie dat niet heeft, zijn er toestellen die de lucht reinigen. Zo’n luchtreinigers hoeven geen fortuin te kosten, en ze zijn de jongste jaren stukken beter geworden. Zorg wel dat je er altijd een neemt met een hepa-filter. Plus: verwacht ook geen mirakels, het zijn goeie hulpmiddelen, maar geen totaaloplossingen. Tip: de eerste die je koopt: altijd in de slaapkamer zetten, en als je daar goeie resultaten mee hebt kan je uitbreiden.

12. Ventilator.

Plaats in de badkamer (en in de plaats waar je wasmachine en droogkast staat) een (afzuig)ventilator – zo’n ventilator die je in de muur plaatst en voor luchtcirculatie naar buiten zorgt. Een luchtontvochtiger in vochtige plaatsen is ook een goed idee. Als je een kelder hebt die je vaak gebruikt bijvoorbeeld.

13. Bleekmiddel.

In die vochtige plaatsen ontstaan schimmels, en soms zie je die op de muren bijvoorbeeld, maar meestal zie je ze niet, maar zijn ze er wel. Los van meer permanente oplossingen daarvoor is een goeie, regelmatige poetsbeurt met iets waar 5 procent bleekmiddel (javel) inzit een must.

14. Stop met zelf poetsen.

Deze klinkt voor veel mensen wellicht als een droom. Het punt is: als je zelf poetst word je extra blootgesteld aan de dingen die je allergieën veroorzaken omdat je al die stofmijten, schilfers et cetera voor een stuk in de lucht brengt, en het zeker twee uur duurt voor die gaan liggen. 

15. Investeer in een goeie stofzuiger.

En dan bedoelen we eentje met een hepa-filter. De meeste merken hebben ze ondertussen. Hepa-filters komen met een getal, en hoe hoger dat is, hoe efficiënter ze zijn. Voor wie last heeft van allergieën is het best om zeker een H13 of een H14-filter te nemen

16. Acupunctuur?

Er is maar één echte wetenschappelijke studie die dat ondersteunt, maar wel heel veel anekdotisch bewijs, en een toenemend aantal specialisten staat er niet meer huiverachtig tegenover. Acupunctuur zou vooral doeltreffend zijn om stresshormonen te verminderen, wat dan weer goed zou zijn om de gevolgen van je allergieën onder controle te krijgen en te minimaliseren.

Meer
Lees meer...