Deze Belgische wetten zijn te bizar voor woorden, maar ze bestaan nog steeds

Deze Belgische wetten zijn te bizar voor woorden, maar ze bestaan nog steeds

Als brave burgers proberen we de wet nauwkeurig na te leven. Maar er zijn ook tal van wetten in ons land (en in de rest van de wereld) die te bizar voor woorden zijn, maar wel écht bestaan. Wij zetten voor jullie de gekste en meest bizarre wetten op een rijtje.

Het aantal gekke of bizarre wetten mindert stilaan in ons land met dank aan het zogenaamde Parlementair Comité Belast met de Wetsevaluatie. Dat comité overloopt wetten die al lang hun houdbaarheidsdatum overschreden hebben of compleet nutteloos zouden zijn geworden. Toch zijn er nog een aantal wetten die nog steeds van kracht zijn, maar eigenlijk te gek voor woorden zijn. En nog verrassender is dat onze wetgeving de voorbije jaren ook nog een aantal gekke wetten heeft toegevoegd in plaats van te schrappen.

Oude wetten

– Onze koning heeft door een wet van 1937 nog altijd de macht om militaire troepen te sturen naar ‘Belgisch-Congo’. Het Afrikaanse land werd natuurlijk al onafhankelijk in 1960, maar de wet is nog steeds van kracht. De koning mag zelfs troepen sturen in vredestijd!

– Nog zo’n oude wet uit 1937 bepaalt dat paarden, ossen, honden, … tewerkgesteld kunnen worden door het leger. In moderne tijden als nu lijkt die wet behoorlijk overbodig.

iStock

– Mocht je ooit zo diep in de schulden geraken dat een deurwaarder je spullen in beslag komt nemen, dan kun je toch gerust zijn. De deurwaarder mag geen beslag leggen op een koe, twaalf schapen of geiten. Hetzelfde geldt voor iemands varken en “24 dieren van de hoenderhof”.

Voeding en stro voor de dieren mogen ook niet meegenomen worden en -maar dat is misschien minder tof- ook je wasmachine en strijkijzer moeten ze laten staan.

iStock

– Onze Belgische driekleur is ‘ongrondwettig’. In artikel 193 van het wetboek wordt bepaald dat “de Belgische Natie kiest als kleuren rood, geel en zwart.” In de periode na de Belgische revolutie van 1830 vond een kleurwisseling plaats en werd de volgorde aangepast: rood-geel-zwart. De kleuren die oorspronkelijk horizontaal werden gepositioneerd, werden toen ook verticale vlakken. Dat is waarschijnlijk gebeurd om ons symbolisch af te zetten tegen de Nederlanders.

Nog later werd de kleurvolgorde nog eens aangepast naar de vlag zoals we ze nu kennen eerst zwart, dan geel en dan rood. Niemand heeft ooit de moeite genomen om de wet waarin de kleuren van onze natie staan, aan te passen en daardoor wappert onze vlag eigenlijk al twee eeuwen ‘ongrondwettig’.

iStock

Nieuwe wetten

Helaas zijn het niet alleen oude wetten die bizar zijn. Dankzij het bestaan van de zogenaamde GAS-boetes zijn er nu een pak ridicule wetten bij gekomen. Dit zijn er slechts een paar:

– In Hasselt in het verboden om op de leuning van een bankje te gaan zitten.

– In Sint-Niklaas is het verboden om in een boom te klimmen.

– In Leuven is het verboden om als straatmuzikant vals te spelen.

– In Merchtem mag je niet voetballen als er op dat moment duivenmelkers met hun duiven aan het spelen zijn.

– In Lokeren is het verboden om iemand aan het schrikken te brengen.

– In Deinze word je beboet als je opgeraapte confetti opnieuw in de lucht gooit.

– In Antwerpen kun je een GAS-boete krijgen bij het protesteren tegen een GAS-boete.

iStock
iStock

Buitenlandse gekke wetten

Niet alleen ons belgenlandje heeft van die rare wetten. Ook in de rest van de wereld zijn er regels die ooit het wetboek gehaald hebben. Dit zijn slechts een paar van die gekke dingen:

– In Florida mag je als ongetrouwde vrouw niet parachutespringen op een zondag.

– In Frankrijk is het verboden om je varken ‘Napoleon’ te noemen.

– In Zwitserland is het niet toegestaan om na 22 uur rechtopstaand te plassen.

– In New York is het tegen de wet om op zondag met een ijsje in je broekzak te lopen.

– In San Francisco is het verboden om je auto droog te wrijven met een gebruikte onderbroek.

– In Israël is het verboden om beren mee te nemen naar het strand.

– In Alaska is het niet toegestaan om je hond op het dak van je wagen vast te binden.

– In Frankrijk en Spanje krijg je een boete als je geen reservebril in je auto hebt liggen.

iStock
iStock

Ken jij nog zo’n gekke, overbodige wetten?

Gesponsorde artikelen