Left Right
scrollTop top

Deze EU-landen produceerden het meeste bier … en België staat niet eens op het podium


Deze EU-landen produceerden het meeste bier … en België staat niet eens op het podium

Volgens het statistiekbureau Eurostat werd in 2017 meer dan 41 miljard liter bier met alcohol geproduceerd in de Europese Unie. Omgerekend zou de bierproductie in de EU overeen komen met bijna 81 liter per inwoner. Laten we niet vergeten dat bier ook wordt geëxporteerd naar landen buiten de EU … Maar wie produceert en exporteert het meest?

In de Europese Unie werd in 2017 zo’n 41 miljard liter bier met alcohol geproduceerd. Voor non-alcoholisch bier of bier met minder dan 0,5 procent alcohol staat de teller op 900 miljoen liter. Maar wie produceert het meeste bier?

Duitsland is topproducent van bier

Ongeveer twee derde van het bier dat alcohol bevat, komt van zes lidstaten. Duitsland was de beste producent in 2017 met een productie van 8,1 miljard liter. Dat is ongeveer één op de vijf alcoholische bieren in de EU.

Duitsland werd gevolgd door het Verenigd Koninkrijk dat 5,6 miljard liter heeft geproduceerd. Daarnaast was Polen de grootste producent met 4,0 miljard liter gevolgd door Nederland met 3,9 miljard liter, Spanje met 3,6 miljard liter en België met 2,4 miljard liter.

Wie exporteert het meeste bier?

Nederland exporteerde in 2017 1,9 miljard liter bier met alcohol waardoor het de grootste bierexporteur van alle EU-lidstaten werd. Onze noorderburen doen het dus beter dan ons en Duitsland. We staan beiden in de statistieken op een export van 1,6 miljard liter. Hier halen we dus wel het podium.We worden gevolgd door Frankrijk met 0,7 miljard liter en het Verenigd Koninkrijk met 0,6 miljard liter.

De VS is de belangrijkste bestemming voor de bierexport naar niet-EU-landen. In 2017 werd zo’n 1,1 miljard liter bier met alcohol naar de VS geëxporteerd. De tweede grootste export ging in de richting van China met zo’n 520 miljoen liter. Daarna werd er het meest geëxporteerd naar Canada met 210 miljoen liter, gevolgd door Korea met 175 miljoen liter en Rusland met 138 miljoen liter.

Wij zijn wereldkampioen bierdrinken!

Misschien zijn we niet de beste exporteurs omdat we graag onze bieren zelf drinken. Volgens een rapport van OESO zijn we blijkbaar wereldkampioen in het meeste alcohol drinken. Zoveel liter bier drinkt een Belg per jaar (gemiddeld).

Benieuwd of jij te veel drinkt? Doe hier de test!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539