Deze Niels Albert-momenten zullen we nooit vergeten

Een emotionele Niels Albert (28) neemt vandaag afscheid van het veldrijden. De ex-Belgisch en tweevoudig wereldkampioen kampt met een hartkwaal en moet gedwongen stoppen met professioneel sporten. Newsmonkey haalt enkele memorabele momenten uit Alberts geweldige carrière nog eens boven.

1. Meteen een bronzen medaille op zijn eerste Belgisch kampioenschap bij de elite.

In 2008 strandt een jonge Albert in Hofstade achter Sven Nys en Bart Wellens. Op dat moment rijdt hij nog voor Palmans-Cras, maar de nieuweling laat meteen een onuitwisbare indruk achter.

2. “Allé joeng, wa is da ier toch?! Klotebrug!”

Dat Albert een geboren winnaar is, vertaalt zich soms ook in zijn gedrag. Zo lopen de frustraties bijvoorbeeld hoog op als hij tijdens de GVA-trofee in Niel tot twee keer toe op dezelfde brug een fout maakt, waardoor Lars Boom met de zege aan de haal gaat. “Die verdomde klotebrug! Wat lag die daar te doen?”, vloekte Albert ontgoocheld na de finish.

3. Na een indrukwekkende solo voor de eerste keer wereldkampioen.

Op het wereldkampioenschap van 2009 in Hoogerheide blaast Albert de concurrentie weg. Hij valt al vroeg in de wedstrijd aan en de andere deelnemers zien hem pas na de finish terug. Het is trouwens de eerste keer dat Albert meedoet met het wereldkampioenschap voor de elite. In de jaren nadien wordt hij ook nog eens Belgisch kampioen bij de elite en behaalt hij een tweede wereldtitel.

4. Vreemde manoeuvres en handgebaren.

Je houdt van Niels Albert, of je houdt er niet van. Tijdens de Jaarmarktcross van Niel in 2009 is er een klein ‘incidentje’ tussen Albert en Sven Nys. Albert snijdt een bocht wat kort af, waardoor Nys van de fiets moet. Geen probleem volgens Nys, maar de supporters denken daar anders over en trakteren Albert op awoert-geroep. Het handgebaar van Albert dat daarop volgt, wordt nog minder geapprecieerd.

5. Van de fiets getrokken door een dronken supporter.

In 2010 wordt Albert tijdens het Belgisch kampioenschap in Oostmalle van de fiets getrokken door een dronken supporter. Van het incident zijn er geen beelden, maar ‘dader’ Patrick Beniest zweert dat hij Albert niet met opzet ten val bracht. “Ik gleed uit in de sneeuw en raakte de fiets van Niels per ongeluk.” Maar daar is Albert niet veel mee, hij breekt in zijn val een rib.

Op Twitter is de verslagenheid alvast groot:Bronnen: Het Laatste Nieuws, Sporza, veldrijden.info
Meer
Lees meer...