Di Rupo focust op Luik om opkuis Nethys te doen: Moreau (ex-PS) wilde overal graantje meepikken

Elio Di Rupo (PS)

De PS-kopman Elio Di Rupo heeft de handen vol met de affaire rond Nethys, een publiek bedrijf dat ex-PS’er Stephane Moreau controleerde, blijkbaar vooral om zichzelf en vrienden te verrijken.

In het nieuws: In Franstalig België woedt al weken een onwaarschijnlijke affaire rond Nethys, een holding waar de Luikse gemeenten en de provincie ooit hun intercommunales in onder brachten. Het waren de ronkende namen van de PS, Guy Mathot (PS) en Willy Demeyer (PS) die ooit het bedrijf oprichten via ‘hun’ gemeenten. Tecteo (de vroegere naam) werd actief als kabelbedrijf met VOO, zat in media met BeTV en Moustique, ging in energie, en kocht in 2013 zelfs de krantengroep rond Vers L’Avenir. De sterke man was Stéphane Moureau, jarenlang PS-burgemeester van Ans.

De details: De PS kwam in grote moeilijkheden met Tecteo, vandaag Nethys, toen het hernoemd werd naar Publifin. Want het bedrijf betaalde een hele reeks politieke bestuurders zitpenningen voor vergaderingen die nooit doorgingen. Met andere woorden: de politiek die langs de kassa passeerde, met de winsten van kabelbedrijven, media en energie. Uiteindelijk was de schade zo groot dat Elio Di Rupo (PS) toen al Stéphane Moureau uit de PS zette. Die kreeg ook de expliciete opdracht om Publifin af te slanken, en de kroonjuwelen te verkopen. Maar dat ging lelijk fout.

Wat deed Moreau dan? Bij de ontmanteling van Nethys blijkt hoe brutaal Moreau te werk ging:

  • Hij sloot allerlei deals waar nauwelijks iemand van op de hoogte was, maar waar hijzelf vooral van profiteerde, samen met een paar intimi zoals François Fornieri.
  • Die Luikenaar is baas van Mithra, een farmaceutisch bedrijf bekend voor z’n bokkensprongen op de beurs. Maar Moreau en Fornieri probeerden bij Nethys dus vooral langs de kassa te passeren.
  • Zo verkocht Moreau het kroonjuweel VOO, de Waalse tegenhanger van Telenet in Vlaanderen aan het Amerikaanse bedrijf Providence. L’Echo onthult vandaag dat Moreau bij die deal persoonlijk 0,65 procent van de aandelen van een nieuwe holding boven VOO zou krijgen.
  • Eerder lekte al dat Moreau ook bij de verkoop van groenestroomproducent Elicio zichzelf tot aandeelhouder zou maken. Nethys (Moureau dus) wilde Elicio verkopen voor 2 symbolische euro’s aan een nieuwe privéholding Ardentie met twee opvallende eigenaars: Moreau én Fornieri.

Waarom dit gebeurt: Het is het lijk dat uit de kast valt voor de nieuwe Waalse regering. Heel de affaire staat bol van de belangenvermenging en van de achterkamerdeals. De verkoop van VOO aan de Amerikanen was al weken gebeurd, maar lekte kort na de vorming van de Waalse regering. En hoewel Moreau uit de PS gezet is, blijft het bijzonder gevaarlijk voor Di Rupo om via zijn socialistische familie en dat verleden niet besmet te worden. Want de aandeelhouders van Nethys, dat blijven de Waalse gemeenten. En dat zijn overwegend PS-bolwerken.

De politieke reactie: De nieuwe Waalse minister-president kan niet anders dan hard optreden, samen met Willy Borsus, de sterke man van de MR in de Waalse regering. Alle deals van Nethys zijn geannuleerd, Moreau is nu definitief richting de uitgang geduwd. De Waalse regering gaat zelfs verder: ze dienden zondag een strafklacht in bij het parket. De beschuldiging is niet min: bendevorming, verduistering en misbruik van vertrouwen. Di Rupo haalde tegelijk fel uit, had het over “onwettige deals”, “belangenvermenging”, “een gebrek aan concurrentie” en een “belachelijke prijs bij de verkoop van Elicio”.

The big picture: De PS moet er alles aan doen om ‘propere handen’ te houden. Bij de Franstalige socialisten leeft het gevoel dat ze in de periode van de regeringsvorming ‘gewonnen’ hebben ten opzichte van de PTB, dat ze de communisten een poepje hebben laten ruiken en aangetoond hebben dat die ‘onbekwaam zijn om te regeren’. Maar als de PS terug wegzakt in een moeras van affaires en schandalen, kan die zege snel omslaan in een negatieve sfeer rond de nieuwe Waalse regering. Dat wil de PS vermijden als de pest. Het gaat dus hard tegen hard met Moreau. Morgen moet een bijzonder algemene vergadering met de aandeelhouders eindelijk de ex-PS’er buiten zetten.

Gesponsorde artikelen