Dictatoriaal: voortaan verboden om ijsjes op straat te eten in Italiaanse stad Firenze

Dictatoriaal: voortaan verboden om ijsjes op straat te eten in Italiaanse stad Firenze

Italië staat misschien bekend om haar overheerlijke pasta, pizza en ‘gelato’, maar de toeristische stad Firenze verbiedt nu eten op straat. De overlast is blijkbaar zo’n groot probleem dat de autoriteiten het nodig vinden om boetes tot 500 euro uit te schrijven voor wie het verbod overtreedt.

De nieuwe regel is sinds 4 september van kracht in de Toscaanse hoofdstad. Het is voortaan verboden om in het historische centrum van Firenze iets te eten op de stoep, op straat en voor huizen en winkels. Dat meldt CNN.

10,2 miljoen toeristen

Elk jaar komen er ongeveer 10,2 miljoen mensen naar de stad. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het beroemde beeld van David van Michelangelo, de middeleeuwse Ponte Vecchio-brug, de Santa Maria del Fiore-dom en het Palazzo Vecchio. Op vijf jaar tijd zijn er zelfs 2,4 miljoen toeristen bij gekomen.

Drukste straten

De vier straten waarin het verbod geldt, zijn Via de’ Neri, Piazzale degli Uffizi, Piazza del Grano en Via della Ninna. Het gaat om de drukste straten van de stad. Het verbod geldt van de middag tot drie uur in de namiddag en van 6 uur ’s avonds tot 10 uur ’s avonds.

Barst van horecazaken

Nochtans barst de Via de’ Neri van de horecazaken, waaronder ook drie filialen van de populaire broodjesketen All’antico Vinaio en het ijssalon Gelateria dei Neri.

Veel toeristen zouden de resten en verpakkingen van hun versnaperingen gewoon op de grond smijten. Omdat de stad zo drukbezocht is, wordt de maatregel nu ingevoerd.

“Je moet Firenze verdienen”

Dario Nardella, de burgemeester van de stad, verdedigt de maatregel in een Facebookpost: “Soms zitten we met toeristen die niet behoorlijk onderwezen zijn over onze stad. Dat is helemaal niet goed. Als toeristen zich hier gedragen zoals ze zich thuis gedragen, zijn ze welkom in onze stad. Ze mogen ook van onze gastronomische specialiteiten genieten. Alleen zij die van Firenze houden verdienen Firenze.”

Ook in Rome is het sinds kort verboden om op sommige plekken te eten.

De Facebookpost:

Gesponsorde artikelen