Hiphopartiest Diddy moet dagelijks een flinke som aan Sting betalen

Sean Combs, beter bekend onder zijn artiestennaam ‘P. Diddy’, heeft bekendgemaakt dat hij de Britse zanger en muzikant Sting elke dag een flink bedrag moet betalen voor het gebruiken van een sample. In Diddy’s nummer I’ll Be Missing You kan je de sample van Stings Every Breath You Take horen.

In een interview uit 2018 werd Sting gevraagd of het echt klopt dat hij dagelijks zo’n 2.000 dollar (ofwel 1.833 euro) ontvangt van zanger Diddy. Dat gaf hij toen rechtuit toe. “Ja, voor de rest van zijn leven”, lachte hij. “Het is geen nepnieuws.”

Nu blijkt dat dat bedrag niet helemaal lijkt te kloppen …

Hoger bedrag

Op Twitter doet het fragment uit het interview nu opnieuw de ronde. Hiphopartiest P. Diddy citeerde de tweet: “Nee, 5.000 dollar per dag”, waarin hij nu beweert dat het bedrag met zo’n 3.000 dollar (zo’n 2.700 euro) de lucht in gegaan is. Dat betekent dat hij jaarlijks 1,7 miljoen euro verschuldigd is aan Sting.

Geen toestemming

Waarom Diddy een som aan Sting moet betalen, is een ingewikkelde kwestie. Volgens Sting vroeg Diddy wel toestemming om de sample te gebruiken, maar pas nadat I’ll Be Missing You uitgebracht werd. De rechten waren toen al geschonden.

I’ll Be Missing You werd voor het eerst uitgebracht in 1997 en het nummer diende als eerbetoon aan de overleden oude vriend van Diddy, Christopher ‘The Notorious B.I.G.’ of ‘Biggie Smalls’ Wallace, die op 9 maart 1997 doodgeschoten werd.

Maar blijkbaar zijn de twee nog steeds goede vrienden. Hij schreef op Twitter: “Love to my brother @OfficialSting“, en voegde er nog een smiley aan toe. In 1997 trad het duo zelf nog samen op tijdens de VMA’s. Ze zongen Diddy’s nummer I’ll Be Missing You als eerbetoon aan Biggie.

Every Breath You Take

The Police, waar Sting destijds frontman van was, bracht het nummer Every Breath You Take uit in 1983. Het nummer werd geschreven door Sting (Gordon Matthew Thomas Sumner) en was toen de grootste hit van het jaar in de Verenigde Staten en Canada. Het stond maar liefst acht weken lang bovenaan de Billboard Hot 100-lijst. Het was dan ook het enige nummer ooit van The Police dat in die lijst terecht kwam.

Ben je even vergeten hoe het nummer van The Police klinkt? Hieronder kan je het herbeluisteren.

Meer
Lees meer...