8 dingen om naar uit te kijken tijdens de 1ste halve finale van het Eurovisiesongfestival

Vanavond is het tijd voor de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival. Daarin zal België nog niet in actie komen, maar dat betekent niet dat er niets te beleven valt in de eerste halve finale. In deze halve finale zitten namelijk zowat alle favorieten van dit jaar én ook enkele opmerkelijke inzendingen. Dit zijn acht dingen om naar uit te kijken.

Door Griet Wils

1. Nederland

Met Burning Daylight stuurt Nederland Mia & Dion naar Liverpool. Over deze inzending zijn in de Nederlandse pers al liters inkt gevloeid. Mia en Dion zouden te onervaren zijn, niet stemvast en onderling geen chemie hebben. Daarom heeft de Nederlandse delegatie de afgelopen weken ingegrepen. Tijdens de repetities klonken ze wel al veel zekerder, maar het wordt dus kantje-boordje om Nederland zaterdag in de finale te zien.

2. Servië – End-boss robot legt het af tegen Servië

De Servische kandidaat Luke Black kon niet goed kiezen wat hij het podium zou doen en heeft dan maar ALLE ideeën meegebracht. Hij zingt zijn electro-track al liggend op een witte schelp, maar staat al snel op om zich te laten omringen met vier Dune-achtige vechters.

Op het einde is er een heuse gaming boss battle, waarbij Luke Dune-strijders van de robot bevrijdt. Vette song, maar het wordt afwachten of hij zich van startpositie 3 kan kwalificeren.

3. Israël

Dans? Check. Mooie dame? Check. Een ‘banger’ van een song? Check. En ze kan nog eens aardig zingen ook! Israel has come to slay met Noa Kirell en Unicorn. Een gelikte popsong die na twee minuten ontaardt in een ware dansdemonstratie. Als je hem dinsdag hebt gemist, is de kans groot dat je deze op zaterdag nog eens kan meepikken.

4. Malta

The Busker brengen letterlijk hun eigen feestje mee. Met een jaren ’80 vibe, sweaters en op het einde zelfs glitterpakjes is Dance Your Own Party een feest voor oog en oor. Hier is echt alles voorhanden. Je zou zo mee willen joyriden in de auto die ze op het podium hebben gezet. Jammer dat ze als tweede aan de bak moeten. Dit zou zeker niet misstaan in de finale op zaterdag.

5. Moldavië

Moldavië wil ons allemaal ronselen voor hun sekte rond artiest Pasha Parfeny, die de zon en de maan bezingt in Soarele și luna. Pasha, sjofel gekleed in een kimono, laat zich omringen door twee dames met een hoorn. Met deze etnopopsong proberen de Moldaviërs de songfestival-goden gunstig te stemmen. De buitengewone gestalte van de fluitspeler voegt zeker toe aan het mysterieuze karakter van deze act. Eveneens gaat hiermee het circusgehalte een niveau of twee de hoogte in.

6. Kroatië

De vijfkoppige Kroatische groep Let 3 zijn in eigen land beroemd maar vooral berucht. Ze staan erom bekend om politieke satire te mengen met provocatieve stunts. Zo gaat het dus ook voor Mama ŠČ, een lied dat eerst vreemd in de oren klinkt maar je nadien meesleurt in zijn surrealisme. Het is een protest tegen de oorlog en ze steken niet subtiel de draak met verschillende dictators. Om het punt helemaal te maken, slepen ze er ook twee kernraketten bij.

Neem het vooral niet te serieus, want dat doen ze zelf ook niet.

7. Zweden

Ze is terug. Ze, dat is natuurlijk Loreen. Nog steeds bekend van Euphoria, brengt Loreen haar nieuwe nummer Tattoo met dezelfde intensiteit en engagement. Loreen kiest ervoor om het hele nummer in ultra-widescreen te brengen, gesandwiched tussen twee lichtbakken. Het is jammer dat het moeilijk is om deze inzending los te zien van haar eerdere deelname, want dit is een zeer zeer goeie inzending. Al weken de gedoodverfde winnaar, maar er zijn kapers op kust.

8. Finland

Dé grootste kaper is haar buurjongen Käärijä. Het nummer Cha Cha Cha doet inhoudelijk denken aan Alors on danse van Stromae. De uitvoering is … enigszins anders. Käärijä draagt een fluogroen Popeye-jasje op zijn ontbloot bovenlijf, waarvan alleen de mouwen zijn overgebleven. De podiumact is verankerd rond een gigantisch houten krat, waar Käärijä moet uitkruipen. Wat zit er nog in het krat? Cha-cha-dansers natuurlijk, fluoroze cha-cha dansers. Die op het einde een human centipede-beweging doen. Deze inzending wordt in deze halve finale pas als allerlaatste op jullie losgelaten. Het is het wachten waard. Mis dit niet.

Meer
Lees meer...