Eurovisiesongfestival: Eerste optreden Nederlandse inzending gaat volledig de mist in

Binnen een maand gaat het Eurovisiesongfestival echt van start in Liverpool. Dat wil zeggen dat de deelnemende artiesten op dit moment volop bezig zijn met promo. Zo was Gustaph al te gast in Barcelona en ging de inzending voor Nederland naar een Eurovision Party in Madrid. Maar voor Mia Nicolai en Dion Cooper verliep dat optreden niet van een leien dakje.

Dat de komende editie van het Eurovisiesongfestival er een beetje anders zal uitzien, stond al even vast. Voor het eerst in lange tijd wordt het festival namelijk niet georganiseerd door het winnende land. Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne zal Liverpool in Engeland de gaststad worden. Daar zal het festival gepresenteerd worden door drie Britten en één Oekraïense.

Ondertussen is de laatste rechte lijn naar het festival ingezet en dat betekent dat ook de artiesten hun lied meer beginnen te promoten. Om het publiek al kennis te laten maken met hun song, treden de meeste inzendingen de komende weken op op verschillende Eurovision-feestjes doorheen Europa. Maar dat komt niet altijd iedereen ten goede.

Nederlandse inzending

In november liet het Nederlandse AVROTROS weten dat het Mia Nicolai (26) en Dion Cooper (28) richting Liverpool zal sturen om het land te vertegenwoordigen. Het duo leerde elkaar kennen door Duncan Laurence, die het land in 2019 aan een overwinning hielp op het grote festival.

Het lied Burning Daylight is een powerballad die Songfestival-kenners soms een beetje aan The Common Linnets uit 2014 doet denken. “De song gaat over vallen en opstaan. Dat je leert van die fouten, van je verleden, dat je dingen achter je kunt laten zodat je een betere versie van jezelf kan worden”, klinkt het bij Dion en Mia.

Blunder

Het duo bracht de song afgelopen weekend voor het eerst live op een preparty in de Spaanse hoofdstad Madrid. Hoewel dat ervoor had moeten zorgen dat meer mensen fan zouden worden van het nummer, had het een averechts effect. Het optreden ging namelijk volledig de mist in en het duo klonk niet altijd even zuiver.

Dat kwam natuurlijk niet zo goed over bij het publiek, maar toch geven vele fans ook aan dat ze merkten dat het om technische problemen ging. Ook AVROTROS liet ondertussen aan RTL Boulevard weten dat ze nog steeds het volste vertrouwen hebben in Dion en Mia. “Het gaat om een preparty. De techniek stond hier niet heel hoog in het vaandel. Er waren bijvoorbeeld problemen met de in-ears”, laat de woordvoerder weten. “Het is jammer, maar we hebben nog steeds alle vertrouwen.”

Bekijk de eerste performance van Mia en Dion met Burning Daylight hier:

De halve finales van het Eurovisiesongfestival zijn op dinsdag 9 mei en donderdag 11 mei te volgen op Eén. De grote finale volgt op zaterdag 13 mei.

Meer
Lees meer...