Left Right
scrollTop top

Dirk Van Tichelt kondigt afscheid aan als judoka


Dirk Van Tichelt brons Rio
© Dirk Van Tichelt na het winnen van de bronzen medaille op de Olympische Spelen van 2016 in Rio – Bron: epa

Judoka Dirk Van Tichelt heeft zijn afscheid aangekondigd van de topsport. De 36-jarige Van Tichelt heeft te veel last van aanslepende blessures en wil geen roofbouw blijven plegen op zijn lichaam. Dat maakte hij bekend op een persconferentie.

“Ik weet uit mijn ervaring dat een topsporter consequent moet kunnen trainen om alles uit zijn lichaam te halen. De coronapandemie maakte het extra moeilijk om voluit te trainen in een contactsport zoals judo”, zei de 36-jarige Dirk Van Tichelt op de persconferentie in Brugge.

Blessure

“Enkele weken geleden blesseerde ik me ook nog eens aan mijn nek. Het heeft mijn carrière letterlijk genekt. Niet alleen op de tatami, maar ook in het dagelijks leven. Het viel me erg zwaar om niet te kunnen ravotten met mijn kinderen”, ging hij verder. “Op dat moment werd er een zaadje geplant in mijn hoofd en dat groeide snel uit tot een boom. Er was geen ontkomen meer aan.”

Afsluiten deed de immer vrolijke Van Tichelt met een eigen versie van een lied van Urbanus:

De show is afgelopen, mijn klus is nu geklaard.
M’n trofeeënkast is sportief heel veel waard.

Wat jullie daarvan lieten zien, was dikwijls niet meer dan nul,
jullie tonen dan ook veel te veel koers of voetbalflauwekul.
(Sorry, ik kon het niet laten)

Toch bedankt dat jullie andere sporten aan bod laten komen,
dat maakt veel mensen blij.

Nu zeg ik tegen jullie en jullie tegen mij:
“Ik ga naar huis gaan, vaarwel, goodbye.
Ik ga nu naar huis, met zwets en zwaai.
Ik ga naar huis gaan, vaarwel, goodbye.
Ik ga nu naar huis en tot in den draai.”

Europees kampioen, brons op WK en olympisch brons

Dirk Van Tichelt is een van de meest succesvolle mannelijke judoka’s die ons land ooit kende. In 2008 werd de ‘Beer van Brecht’ Europees kampioen in de -73 kilogram. Het was de eerste Europese titel voor ons land in het judo sinds 1999.

Zowel in 2009 als 2013 pakt Van Tichelt ook brons op het wereldkampioenschap. Maar het hoogtepunt van zijn carrière beleefde hij in 2016 toen hij brons pakte op de Olympische Spelen van Rio. Daarmee is hij – naast Robert Van de Walle en Harry Van Barneveld – één van de drie Belgische mannen die ooit een olympische judomedaille won.

Ook buiten de judowereld van Dirk Van Tichelt graag gezien. Zo zat hij enkele jaren geleden twee afleveringen in De Slimste Mens ter Wereld en zorgde hij recent nog veel heel wat hilariteit – en een topprestatie – in De Container Cup.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  691.854
 • Aantal
  doden
  20.726