Discussie over ‘nepo babies’ brengt opvallend verhaal over Lily Allens aanbod voor rol in ‘Game of Thrones’ opnieuw naar boven

Wie tegenwoordig Twitter of TikTok opent, kan niet om nepo babies heen. Iedereen heeft wel een mening over de kinderen van celebrity’s die vlotjes in de voetsporen treden van hun bekende ouders. Doordat de zangeres Lily Allen zich in die discussie mengde, is er ook een oud voorbeeld over haar opnieuw gaan bovendrijven.

Er is de laatste tijd heel wat te doen rond nepo babies. Dat zijn kinderen van celebrity’s die door hun familienaam heel wat extra kansen krijgen. Lily Allen is zo’n nepo baby en heeft een sappig verhaal dat daar het bewijs van is.

Nepo babies

Nadat er een special van Vulture verscheen over hoe kinderen van celebrity’s het ook vaak ver schoppen enkel en alleen omdat ze de “kinderen van” zijn, mengden heel wat mensen zich in de discussie. Een van die mensen is Lily Allen, die zelf een nepo baby is.

Lily Allen is de dochter van acteur Keith Allen (Trainspotting) en filmproducent Alison Owen (Elizabeth, Saving Mr. Banks). Haar bekende achternaam zorgde ervoor dat zowel zij als haar broer Alfie makkelijk hun weg vonden naar de entertainmentindustrie. Zo waren Lily en Alfie in 1998 te zien in de film Elizabeth die geproducet werd door hun mama Alison Owen. Hoewel Lily niet ontkent dat haar naam haar heel wat voordelen heeft opgeleverd, vindt ze wel dat de focus op de foute nepo babies ligt. In een tweet schreef ze dat de nepo babies die werken voor rechtspraktijken, banken of in de politiek de gevaarlijkste zijn.

De tweet kreeg meteen heel wat reactie, waarna Lily Allen haar standpunt verder uitlegde in een langere reeks tweets. Daarbij zei ze dat ze wilde duidelijk maken dat we ons niet moeten blindstaren op de nepo babies in de entertainmentindustrie, maar dat de nepo babies in andere sectoren een grotere impact kunnen hebben op het leven van anderen. “Ik beloof jullie dat ik niet hoop dat er een industrie komt vol mensen die een jeugd zoals de mijne hadden. Maar ik denk dat we geen oplossing kunnen vinden zonder dat we kijken naar het echte probleem. En hoe leuk het ook is om te lachen met de kinderen van bekende mensen, nepo babies hebben ook gevoelens.”

Game of Thrones

Doordat Lily Allen zich moeide in de discussie rond nepo babies herinnerden verschillende mensen zich opnieuw de anekdote die Allen deelde op Reddit in 2014.

Hoewel Lily Allen geen acteerervaring heeft, kreeg ze het aanbod om de rol van Yara Greyjoy te spelen in Game of Thrones. Daarbij zou ze te zien zijn naast haar echte broer Alfie Allen, die Theon Greyjoy speelde in de reeks. De zangeres weigerde de rol omdat ze het niet zag zitten om incestscènes te spelen met haar echte broer. “Ik voelde me ongemakkelijk omdat ik op een paard moest gaan zitten en hij me moest betasten.” Uiteindelijk ging de rol naar Gemma Whelan. Maar het feit dat Lily Allen het aanbod als eerste kreeg en de makers dus eerder voor een zangeres met een bekende achternaam gingen dan voor een actrice die de beste auditie deed, is volgens velen een sprekend voorbeeld van nepotisme.

Het verhaal dat Lily het aanbod kreeg voor de rol, werd later wel tegengesproken door Alfie. Hij beweerde in een interview met Vulture dat Gemma Whelan altijd de eerste keuze was voor de rol.

Meer
Lees meer...