Disney heeft, na de overname van Fox, 27 procent van de filmindustrie in handen

Disney heeft, na de overname van Fox, 27 procent van de filmindustrie in handen

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar donderdag was het dan toch zover: Disney kocht grote delen van Fox voor een enorm bedrag van meer dan 50 miljard. Door de overname verdwijnt een van de grote ‘Hollywood Big Six’ en wordt Disney nu zo groot dat het 27 procent van de filmindustrie in handen heeft.

De greep van Disney op de filmwereld was al enorm, maar door de overname van, onder meer, de filmtak van Fox heeft het nu meer dan een kwart van de filmindustrie in handen. Disney was al koploper, met zo’n 15,38 procent maar verdubbelt nu dus bijna z’n marktaandeel.

Van de ‘Hollywood Big Six’ naar de ‘Big Five’

Onder Disney vielen, onder andere, al Marvel Studios, Pixar Animation en Lucasfilm, maar door de deal mogen ze er nu ook 20th Century Fox, Fox Searchlight Pictures en Fox 2000 (die tot Fox behoorden) bij rekenen.

Met het ‘verdwijnen’ van de filmtak van Fox, valt er dus eentje van de befaamde ‘Hollywood Big Six’, het groepje van zes grote filmproducenten, af. Disney heeft daardoor een grote afstand ten opzichte van z’n concurrenten. Warner Bros. blijft op een marktaandeel van 15,36 procent, Sony 12,22 procent, Universal Pictures 11,49 procent en Paramount Pictures is de kleinste van de ‘Big Five’ met 10,89 procent.

Marvel-fans kunnen op hun twee oren slapen

De ongeziene deal zorgde ook voor een hoop twijfels bij fans. Disney legde door de overname ook de hand op R-rated films, zoals Deadpoolen Logan. De vraag is bij vele fans dan ook of het gezinsvriendelijke Disney in de toekomst nog wel dat soort donkere films zal uitbrengen.

Maar zij kunnen op hun twee oren slapen. Want Disney-CEO Bob Iger heeft aangekondigd dat er zeker nog R-rated films kunnen uitkomen. “Er zijn mogelijkheden voor R-rated Marvel-films zo lang als we het publiek duidelijk laten weten wat er volgt”, stelde hij. Hij vernoemde daarbij duidelijk de Deadpool-franchise, waarvan hij zeker nog opvolgers wil uitbrengen.

De eerste Deadpool-film was een enorm succes en er werd dan ook meteen werk gemaakt van een sequel. De terugkeer van de eigenzinnige held staat momenteel gepland voor de zomer van 2018.

Deadpool-acteur Ryan Reynolds reageerde al, op zijn hoogst eigenste manier, op de overname op Twitter

“Blijkbaar mag je dus niet op de Matterhorn blazen”

Gesponsorde artikelen