Left Right
scrollTop top

Disney+ geeft ‘The Muppet Show’ een waarschuwing voor “aanstootgevende inhoud”


Muppet Show Disney
© Disney

Disney+ is sinds vorige week vijf seizoenen van The Muppet Show rijker. Maar een kleine 20 afleveringen hebben van de streamingdienst een waarschuwing gekregen. In die afleveringen zitten “negatieve voorstellingen en/of verkeerde behandeling van mensen of culturen”, klinkt het bij Disney+.

The Muppet Show kwam al in 1981 op z’n einde. De maatschappij zag er toen heel anders uit dan nu, en da’s ook op televisie te merken. Zo hebben 18 van de 118 afleveringen van de reeks van Disney+ een disclaimer gekregen, omdat ze “aanstootgevende inhoud” bevatten. Dat heeft Variety aan de wereld bekendgemaakt.

“Gevolgen erkennen”

“Dit programma bevat negatieve voorstellingen en/of verkeerde behandeling van mensen of culturen”, staat in die waarschuwing op het streamingplatform te lezen. “Deze stereotyperingen waren toen al verkeerd en zijn dat nu nog steeds.”

“We hebben besloten deze inhoud niet te verwijderen, omdat we de schadelijke gevolgen ervan willen erkennen, zodat we ervan kunnen leren en een maatschappelijk gesprek op gang kunnen brengen voor een inclusievere toekomst voor iedereen.”

Confederale Staten

Om welke inhoud het precies gaat, wil Disney+ niet kwijt. Wat wel geweten is, is dat het om afleveringen met onder andere muzikanten Johnny Cash en Joan Baez, en komieken Peter Sellers en Steve Martin gaat. Zo treedt Johnny Cash op voor een controversiële vlag van de Confederale Staten.

Naast de afleveringen die een disclaimer hebben gekregen, is er ook één die helemaal niet op Disney+ is verschenen. Het gaat om een aflevering van de hand van Chris Langham. Die werd in 2007 veroordeeld in een zaak rond kinderporno. Disney+ zelf heeft dat nieuws nog niet bevestigd.

Disneyklassiekers

Disney+ gaf eerder ook al waarschuwingen voor racisme aan verschillende filmklassiekers. Het gaat onder andere om Peter Pan, Jungle Boek, De Aristokatten, Dumbo en Lady en de Vagebond. In die waarschuwing stond dat de films “gedateerde culturele beelden” konden bevatten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  116.351.396
 • Aantal
  doden
  2.585.919
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  785.809
 • Aantal
  doden
  22.240