Left Right
scrollTop top

Disney+ geeft ‘Peter Pan’, ‘Jungle Boek’ en andere klassiekers waarschuwing voor racisme


Disney Waarschuwing Racisme
© Peter Pan + Jungle Boek + De Aristokatten – Disney

Disney heeft zich in het verleden vaak schuldig gemaakt aan racistische afbeeldingen in z’n films. De studio is zich daarvan bewust, maar wil de klassiekers niet verwijderen van Disney+. De films krijgen daarom nu een waarschuwing, waarin Disney “de pijnlijke impact erkent”, om ervan te leren en een discussie te beginnen. Op die manier wil Disney een “inclusievere toekomst verzekeren”.

Dat niet alle Disneyfilms perfect zijn, is ondertussen al lang geweten. En de studio beseft dat zelf ook. Eerder dit jaar kregen bepaalde films in hun beschrijving op streamingplatform Disney+ al een waarschuwing. Daarin stond dat ze “gedateerde culturele beelden” konden bevatten.

Waarschuwing voor de film

Da’s ondertussen niet meer genoeg. Want Disney heeft méér films een langere en duidelijkere waarschuwing gegeven. In plaats van in de beschrijving van de film, verschijnt de waarschuwing nu op je beeld. En je kan die niet doorspoelen.

“Dit programma bevat negatieve afbeeldingen en/of verkeerde behandelingen van mensen of culturen”, staat er te lezen. “Die stereotiepen waren toen verkeerd en zijn dat nu nog. In plaats van de content te verwijderen, willen we z’n pijnlijke impact erkennen, ervan leren en discussie opwekken om een inclusievere toekomst te verzekeren.”

Klassiekers

Heel wat Disneyklassiekers krijgen de mededeling. Op z’n website legt Disney uit om welke films het gaat, en waarom ze die waarschuwing precies krijgen.

De Aristokatten

Eén van de katten uit De Aristokatten is een Aziatische. Daarom heeft ze ‘typische’ oosterse gezichtskenmerken gekregen. Bovendien speelt ze tijdens Niemand Swingt Zoals Een Echte Kat (Ev’rybody Wants To Be A Cat) met eetstokjes piano.

De Aristokatten
De Aristokatten – Disney

Dumbo

In Dumbo krijgen kijkers op een bepaald moment een serenade van kraaien. Daarin gaat het onder andere over minstrel shows. Dat zijn shows waarin blanken met zwart geschilderde gezichten lachen met zwarte slaven.

Dumbo
Dumbo – Disney

Peter Pan

Peter Pan ontmoet in de gelijknamige film een stam Indianen. Die ontmoeting getuigt van niet al te veel respect voor de inheemse Amerikaanse bevolking.

Peter Pan
Peter Pan – Disney

Jungle Boek en Lady en de Vagebond

Ook andere klassiekers kregen de waarschuwing. In Jungle Boek is het probleem de boodschap van de film: blijf zoveel mogelijk bij je eigen soort. Het probleem met Lady en de Vagebond is dan weer te vinden bij de Siamese katten Si en Am. Zij worden afgebeeld als ‘typische’ geniepige Aziatische vrouwen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  672.886
 • Aantal
  doden
  20.294