Dit zijn de 10 beste horrorseries op Netflix

Netflix heeft nu ook in België een uitgebreid aanbod aan horrorseries. Wij hebben al gesidderd en gebeefd en hebben de akeligste 10 voor jou geselecteerd. Deze lijst wordt regelmatig geüpdatet.

Laatste update: 9 augustus 2018

Een enge serie maken is niet gemakkelijk, maar een enge serie maken die ook nog eens entertainend is, is bijna een mirakel. Maar op Netflix staan een aantal absolute pareltjes, waar horrorfans beslist hun vingers van af kunnen likken. Waarschuwing: er zitten een aantal kleine spoilers in dit artikel. Wie verder leest, doet dat dus op eigen risico …

(De 20 engste horrorfilms op Netflix kan je hier checken)

10. Penny Dreadful

Waar gaat het over?

Penny Dreadful is het eerbetoon van John Logan aan Victoriaanse horror. Er komen personages in voor, zoals Dracula en het verhaal gaat over Malcolm Murray, die vertolkt wordt door acteur Timothy Dalton. Hij is een ex-ontdekkingsreiziger die op zoek is naar zijn familie. Daarbij wordt hij geholpen door het mysterieuze medium Vanessa Ives, die gespeeld wordt door Eva Green, een ‘Wild West’-artiest met een zwaar verleden, die vertolkt wordt door Josh Hartnett, en een arrogante anatomist met een erg donker geheim.

9. Stranger Things

Waar gaat het over?

Als je Stranger Things nog niet gezien hebt, lijkt het misschien om een kinderachtige reeks te gaan, maar niets is minder waar. De succesvolle Netflix-reeks ademt echt de jaren 80, maar het is veel meer dan een knipoog naar de tijd van Madonna, punk en barslechte videospelletjes. In het eerste seizoen van Stranger Things volgen we Dustin, Mike en Lucas, die op zoek gaan naar hun vriend Will. Die laatste is op een mysterieuze wijze verdwenen uit het dorpje Hawkins in de Amerikaanse staat Indiana. Op hun zoektocht treft de vriendengroep een vreemd meisje aan, dat beweert te weten waar Will is. Het duurt echter niet lang eer Dustin, Mike en Lucas ten prooi vallen aan ambtenaren, duistere krachten, paniekerige ouders en Will zijn moeder. Winona Ryder neemt de rol van die laatste op zich en wist haar carrière dankzij Stranger Things nieuw leven in te blazen. Gewoon een superspannende reeks!

8. The Twilight Zone

Waar gaat het over?

The Twilight Zone is zo’n reeks die je de stuipen op het lijf jaagt, maar pas na enkele uren, wanneer je rusteloos in je bed ligt. Menig kijker vraagt zich ’s nachts urenlang af of ze tegen de ochtend in de luren gelegd zijn door hun buren. In de vintage reeks zijn de engste monsters de mensen zelf en hun vele tekortkomingen. Wantrouwen, domheid, een slechte inborst, … noem maar op. In de hoofdrol hebben we Rod Serling en zijn tijdloze herinneringen aan vreemde, enge, bovennatuurlijke verhalen. We krijgen een terugblik naar een simpelere tijd en storytelling staat centraal.

7. Dead Set

Waar gaat het over?

Charlie Brooker, het geniale brein achter Black Mirror, was een criticus voor hij zich op de fictie stortte. Hij legt de focus vaak op onethisch gedrag en de goedkope trucjes van reality tv. Het werk van Brooker heeft vrijwel steeds een cynisch en misantropisch kantje, maar bij Dead Set, zijn serie uit 2007, ligt de focus vooral op hoe televisie, en reality tv in het bijzonder, het te vaak moet hebben van het ontmenselijken en kapotmaken van deelnemers. Dat alles werd gegoten in een reeks van vijf afleveringen.

Het concept van Dead Set is simpel: het Big Brother Huis (inderdaad, de originele set) wordt belaagd door een plaag van zombies en de egocentrische celebrity wannabe’s, die aan het programma deelnemen, moeten zich tegen hen zien te beschermen. Heel wat mensen, die ooit echt aan Big Brother deelnamen, kregen trouwens een kleine rol in de reeks.

6. Bates Motel

Waar gaat het over?

Bates Motel is de prequel van Psycho, de legendarische horrorfilm uit 1960 van Alfred Hitchcock. Iedereen die de film ooit gezien heeft, weet waar het over gaat: een vriendelijke jongen die erg agressief wordt en graag naar zijn mes trekt als hij een pruik opzet. Bates Motel legt de focus echter op de jeugdige jaren van de kleine Norman Bates, voor hij veranderde in een moorddadige freak doe meent dat hij in naam van zijn bezitterige moeder handelt. In de reeks zien we hoe de moeder haar zoon subtiel manipuleert. Moeder en zoon vormen een buitengewoon disfunctioneel gezin en juist dat maakt Bates Motel zo akelig. Als één persoon de totale controle kan verkrijgen over de hersenen van iemand anders, … Dat is pas akelig.

5. Black Mirror

Waar gaat het over?

Deze speculatieve fictiereeks heeft meer complexe, filosofische ideeën in zeven afleveringen gestoken dan de meeste series in enkele seizoenen. Black Mirror gaat over de mogelijke, catastrofale effecten van verdere ontwikkelingen op het vlak van (virtuele) technologie. De reeks behandelt dan ook de donkerste, meest pessimistische toekomstscenario’s die je je kan indenken. (Sommige van de voorspellingen zijn (waarschijnlijk) ook uitgekomen. Zo zien we de Britse eerste minister in de serie op televisie seks hebben met een varken. De voormalige Britse eerste minister David Cameron zou tijdens zijn studententijd hetzelfde gedaan hebben, maar dan niet op de televisie.) En jij dacht dat Facebook eng was?

4. The Walking Dead

Waar gaat het over?

De zombies in deze reeks van AMC zijn gemakkelijk de engste exemplaren die je ooit zal aantreffen. Het over een groep mensen die probeert te overleven in een wereld, die getroffen is door een zombie-Apocalyps. Het verhaal speelt zich af in en om de Amerikaanse stad Atlanta. Het verhaal is niet zozeer gericht op het uitroeien van walkers, maar meer over de toestand van een groep mensen die in extreme omstandigheden hun boontje proberen te doppen en op zoek zijn naar een veilige plaats waar ze beschermd zijn tegen de zombies. Tijdens de reeks veranderen de personages sterk, bijvoorbeeld hun karakter en hun onderling vertrouwen. Ook komen diverse ethische kwesties aan bod, geschillen tussen mensen met verschillende meningen, enzovoort. In het begin van de reeks lijkt de groep hecht aan elkaar te hangen, maar iedereen zal meer en meer op eigen houtje handelen. Ook wordt het wantrouwen tussen de overlevenden groter.

3. Crazyhead

Waar gaat het over?

In Crazyhead wordt ons één simpele vraag voorgelegd: wat als de mensen, die beweren dat ze demonen en monsters zien, die ook effectief kunnen zien, maar tegelijkertijd ook zo’n grote psychologische problemen hebben dat niemand hen echt gelooft? De serie is vaak grappig, met bezeten demonen die babysitters lastigvallen en vunzige mopjes over seks. Bij momenten is de reeks akelig zenuwslopend.

2. American Horror Story

Waar gaat het over?

Ieder seizoen van American Horror Story heeft een op zichzelf staand verhaal met nieuwe personages. Een aantal van de hoofdrolspelers duikt toch in meerdere seizoenen op, meestal in een andere rol. Zo gaat het eerste seizoen, American Horror Story: Murder House, over het reilen en zeilen in een oud, bezeten landhuis. Seizoen twee, American Horror Story: Asylum, speelt zich af in een psychiatrische instelling in de jaren 1960. Het verhaal staat volledig los van het voorgaande seizoen. Het derde seizoen, American Horror Story: Coven, speelt zich hoofdzakelijk af in en rond een heksengenootschap. Het vierde seizoen, American Horror Story: Freak Show, gaat zich dan weer vooral over een circusgemeenschap. Het vijfde seizoen, American Horror Story: Hotel, speelt zich hoofdzakelijk af in en rond een hotel. Net zoals in Freak Show, zullen ook in Hotel enkele personages uit een voorgaand seizoen opduiken. Het zesde seizoen, American Horror Story: Roanoke, speelt zich hoofdzakelijk af in en rond een boerderijhuis. De personages worden geplaagd door kwelgeesten uit de Roanoke-kolonie. Anders dan bij de vorige seizoenen, heeft een gedeelte van dit seizoen een vertelstijl die is opgevat als een realityreeks, My Roanoke Nightmare, die een (zogezegd) waargebeurd verhaal reconstrueert. De actiescènes, die als re-enactment worden aangeduid, worden daarbij dan ook afgewisseld met interviews waarin de gebeurtenissen worden becommentarieerd. Het zevende seizoen, American Horror Story: Cult, kwam eind 2017 uit en gaat over de Amerikaanse verkiezingen van 2016.

1. Twin Peaks

Waar gaat het over?

Twin Peaks is een serie van David Lynch en Mark Frost. Het werd voor het eerst uitgezonden op 8 april 1990 en werd na dalende kijkcijfers afgevoerd in 1991 na het tweede seizoen. In mei 2017 startte het derde seizoen, waarvan alle afleveringen werden geschreven door Lynch en Frost en geregisseerd door Lynch. De serie speelt zich af in een plaatsje aan de Canadese grens in de Amerikaanse staat Washington. Nadat de populaire scholiere Laura Palmer vermoord wordt aangetroffen, wordt FBI-agent Dale Cooper op pad gestuurd om de zaak te onderzoeken.

De serie die in de Verenigde Staten werd uitgezonden door ABC, verkreeg snel een wereldwijde cultstatus. Op het eerste seizoen van acht afleveringen volgde een tweede seizoen met 22 afleveringen. De Peaksmania uitte zich onder andere in een aantal boeken over de serie. Twin Peaks werd voor de tijd waarin het werd opgenomen, gefilmd in een voor televisieproducties zowel technisch als kunstzinnig revolutionaire wijze die eerder enkel aan films was voorbehouden. Het zette daarmee een standaard voor latere televisieseries.

Bekijk ook de 50 beste reeksen die je momenteel op Netflix kan kijken.

Meer
Lees meer...