Dit zijn de Europese landen waar de meest vervuilende auto’s rond rijden …

Dit zijn de Europese landen waar de meest vervuilende auto’s rond rijden …

Luchtvervuiling is een groot probleem in Europa. Elk jaar veroorzaakt het meer dan 500.000 vroegtijdige sterfgevallen en bijna 6,5 miljoen gevallen van astma en bronchitis. Tsjechië is het meest vervuilende land in Europa, maar ook België doet het niet echt goed …

In Europa, net als in veel andere regio’s in de wereld, is de luchtkwaliteit slecht. De blog The Eco Experts maakte een ranglijst van de toxische uitstoten in 25 Europese landen. Tsjechië staat op de eerste plaats als grootste vervuiler.

Het onderzoek hield rekening met vier factoren om deze rangorde vast te stellen: de ouderdom van het voertuig, het aantal voertuigen per 1.000 inwoners, het percentage van de hoeveelheid brandstof die door passagiers wordt gebruikt en de vervuiling van de omgevingslucht. En als Tsjechië bovenaan de ranglijst staat, is dat om een eenvoudige reden: hun auto’s zijn gemiddeld de op zes na oudste van Europa met 14,5 jaar.

België op de 15e plaats

De situatie is overduidelijk: Midden- en Oost-Europa zijn het ergst in termen van autoverontreiniging. Op de tweede plaats heeft Polen de meest vervuilende rijders, maar ook de oudste auto’s. Estland en Kroatië volgen in de rangschikking. Ook Slovenië en Roemenië lopen niet ver achter. In Zweden doen ze het dan weer heel goed. Zij bengelen onderaan de lijst en zijn dus het groenste land van Europa.

België staat vijftiende in de ranglijst. We zijn dus niet meteen een goed voorbeeld, maar in vergelijking met de rest van Europa is de situatie niet dramatisch. Het Verenigd Koninkrijk bevindt zich op de 18e plaats, na Frankrijk en Duitsland. Deze goede positie heeft het land vooral te danken aan de lage gemiddelde leeftijd van zijn voertuigen (8,5 jaar).

De meest vervuilende landen zijn de landen met de oudste voertuigen. Zij stoten namelijk de meest schadelijke emissies uit.

De volledige rangschikking vind je hier:

 1. Tsjechië
 2. Polen
 3. Estland
 4. Kroatië
 5. Slovakije
 6. Slovenië
 7. Spanje
 8. Roemenië
 9. Oostenrijk
 10. Hongarije
 11. Luxemburg
 12. Letland
 13. Italië
 14. Litouwen
 15. België
 16. Frankrijk
 17. Duitsland
 18. Verenigd Koninkrijk
 19. Griekenland
 20. Portugal
 21. Nederland
 22. Denemarken
 23. Finland
 24. Ierland
 25. Zweden

Gesponsorde artikelen