Djokovic: “Ik ben geen antivaxer, maar ben bereid om titels op te geven als ik gevaccineerd moet zijn”

De Servische tennisser Novak Djokovic (34) zorgde voor heel wat commotie bij de Australian Open. Voor dat tennistoernooi moesten alle deelnemende spelers gevaccineerd zijn. Maar Djokovic had een medische uitzondering gekregen. Voor Australië was die niet genoeg en uiteindelijk werd Djokovic teruggestuurd naar Servië voor het toernooi begon. In een exclusief interview met BBC laat hij nu weten dat hij geen antivaxxer is, maar dat hij zich nog steeds niet zal laten vaccineren, zelfs al kost dat hem grandslamtitels.

Het lijkt er niet op dat Novak Djokovic dit jaar te zien zal zijn op Wimbledon en Roland Garros. De Serviër heeft in zijn eerste interview sinds de Australian Open namelijk aangegeven dat hij bereid is om die toernooien op te geven als ze hem verplichten om zich te laten vaccineren.

“Geen antivaxxer”

Djokovic kreeg heel wat steun vanuit de antivax-beweging toen hij in Australië in een quarantainehotel zat. In het interview met BBC geeft Djokovic nu aan dat hij niet geassocieerd wil worden met die beweging. “Ik was nooit tegen vaccinaties, maar ik ben voor de vrijheid om te kiezen wat ik in mijn lichaam stop.” Daarbij laat hij ook weten dat hij als kind al z’n vaccins gekregen heeft.

Maar het coronavaccin wil hij dus niet krijgen. En hij is bereid om daarvoor grote toernooien op te zeggen. “Het is de prijs die ik bereid ben om te betalen”, klinkt het. “Het principe van het maken van m’n eigen keuzes voor mijn lichaam zijn belangrijker dan eender welke titel. Ik probeer zo veel mogelijk in harmonie te zijn met mijn eigen lichaam”.

Op dit moment heeft Djokovic 20 grandslamtitels op z’n naam staan. Voor de Australian Open had Djokovic, samen met Rafael Nadal en Roger Federer het meeste van die titels, maar door z’n overwinning in Melbourne, is Nadal nu de enige speler in de geschiedenis met 21 grandslamoverwinningen.

Herstelattest

In het interview wordt ook aangehaald dat de medische uitzondering die Djokovic kreeg voor de Australian Open een herstelbewijs was omdat hij in december besmet raakte met het virus. Verschillende mensen denken daarom dat het wel heel toevallig is dat Djokovic net voor de Australian Open positief testte op het coronavirus, waardoor hij dus die uitzondering kon krijgen.

Dat ontkent de tennisser: “Ik begrijp dat er veel kritiek is en ik snap dat mensen verschillende theorieën hebben over hoeveel geluk ik had of hoe handig het getimed was. Maar Covid krijgen is voor niemand een geluk of een gemak. Miljoenen mensen wereldwijd hebben Covid of dragen er nog steeds de gevolgen van. Dus ik neem dit heel serieus, ik vind het echt niet leuk dat mensen denken dat ik misbruik heb gemaakt van de situatie in mijn eigen voordeel om een positieve test te krijgen en daardoor naar Australië te kunnen gaan.” Daarnaast ontkent Djokovic ook dat de positieve test vals zou zijn.

Onterecht teruggestuurd

Djokovic houdt vol dat hij onterecht teruggestuurd werd uit Australië. “Wat mensen niet weten is dat ik niet gedeporteerd werd uit Australië omdat ik niet gevaccineerd was, regels overtreden had of een fout maakte bij het aanvragen van mijn visum. Dat was allemaal bevestigd en goedgekeurd door de federale rechtbank van Australië en de Minister van Immigratie.”

“De reden waarom ik gedeporteerd werd uit Australië was omdat de Minister van Immigratie zijn macht gebruikte om mijn visum te cancellen. Hij deed dat omdat hij dacht dat ik een antivax-gevoel zou kunnen starten in het land, waar ik het absoluut niet mee eens ben.”

Hij geeft zo ook aan dat hij een vaccinatie in de toekomt niet uitsluit. “We proberen allemaal om de beste oplossing te vinden om een einde te maken aan Covid. Ik was nooit tegen vaccinatie. Ik begrijp dat iedereen wereldwijd probeert om z’n best te doen om dit virus aan te pakken en er hopelijk snel een einde aan te maken.”

Meer
Lees meer...