Zoveelste vaccinatieproblemen voor Novak Djokovic (35): nummer 1 mist Indian Wells en Miami

Het is al langer bekend: Novak Djokovic is niet gevaccineerd. Hierdoor mocht hij vorig seizoen niet deelnemen aan de Australian Open en de US Open. Ook dit seizoen is hij er nog niet vanaf. Komende maand mag hij niet deelnemen aan de toptoernooien van Indian Wells en Miami.

In 2023 krijgt de topatleet nog steeds geen vergunning om op bepaalde toernooien te mogen spelen. Vooral in de VS doen ze moeilijk. Eerder deed ook Australië tegendraads, maar de inreisregels door corona zijn daar ondertussen versoepeld. Hierdoor kon Djokovic wel deelnemen aan de Australian Open 2023. Twee maanden later mag hij terug vanuit zijn zetel toekijken naar de toernooien in de VS.

Speciale toestemming

De Servische tennisser is één van de grote topatleten die niet tegen het coronavirus is ingeënt. Vorige maand vroeg hij bij de Amerikaanse regering een speciale vergunning aan om op de toernooien in Indian Wells (8/3) en Miami (22/3) in actie te kunnen komen. De Amerikaanse tennisbond USTA sprak toen de hoop uit dat Djokovic zou mogen deelnemen aan de twee tennistoernooien. Maar niets blijkt minder waar.

Voor het laatste grandslamtoernooi van 2023 in augustus, US Open, is Djokovic er in principe wel bij. De Amerikaanse overheid zal de inreisregels tegen dan hebben versoepeld. 

Helpt dit wel?

Of deze regels nog efficiënt zijn in de huidige fase van de pandemie, is onduidelijk. Wel is het controversieel. Zo zullen er in de tribunes misschien ongevaccineerde (Amerikaanse) toeschouwers zitten. Maar de topfitte atleet mag niet deelnemen.

Djokovic zou ook al twee keer corona hebben gehad. “Zo loopt hij geen substantieel groter besmettingsrisico dan bijvoorbeeld een speler die drie prikken heeft gehaald, waarvan de booster maanden geleden is. Alleen kan de Serviër er dus in theorie zieker van worden. Dat risico zou dan voor zijn rekening zijn”, zegt Bert Niesters, Nederlandse viroloog aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Djokovic won de Australian open 2023.- Bron: Photo by James D. Morgan/Getty Images

“De grens dichthouden houd je niet vol en is ook niet effectief. Australië en Nieuw-Zeeland hebben dat ook opgeschort”, vertelt Niesters. Zo kon Djokovic dus wel deelnemen aan de Australian Open van 2023. Dat toernooi won hij uiteindelijk ook.

Meer
Lees meer...