Djokovic krijgt visum en mag in 2023 deelnemen aan Australian Open

Novak Djokovic (35) zal in 2023 opnieuw kunnen deelnemen aan de Australian Open. De Servische toptennisser was daar vorig jaar niet welkom doordat hij zich weigert te laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat leverde hem uiteindelijk zelfs een visumban van drie jaar op, maar die zou nu dus geschrapt worden. Dat vernamen The Guardian en ABC.

Waarom is dit belangrijk?

Novak Djokovic is een van de beste tennissers ter wereld, maar miste vorig seizoen de Australian Open en de US Open doordat hij niet gevaccineerd is tegen het coronavirus. Naar Australië reisde de Serviër aanvankelijk wel al, maar nadat bleek dat hij gelogen had op zijn visumaanvraag werd hij het land uitgezet. Daardoor kreeg Djokovic toen een ban van drie jaar. Daardoor dreigde de negenvoudige winnaar ook de komende jaren de Australian Open te missen.

Wat ging eraan vooraf?

Wat is er veranderd?

  • Australië heeft ondertussen een nieuwe regering met een nieuwe minister van Immigratie, namelijk Andrew Giles.
  • Ook zijn de regels rond het coronavaccin in het land veranderd. Dat is ondertussen niet meer verplicht om binnen te komen.
  • Volgens de Britse nieuwssite The Guardian is Andrew Giles daardoor van plan om de beslissing van zijn voorganger, Alex Hawke, terug te draaien. Een minister kan dat doen als hij ervan overtuigd is dat er “dwingende redenen” zijn om iemand opnieuw binnen te laten. De Australische nieuwssite ABC bevestigde iets later die berichten.
  • De advocaten van de Serviër zouden al maanden bezig zijn om zijn visumban ongedaan te maken.
  • Djokovic zelf laat weten “nog niets officieels” te hebben vernomen.
  • Als het nieuws rond zijn visum bevestigd wordt, kan hij begin 2023 op jacht gaan naar zijn tiende zege op de Australian Open.
  • Bovendien kan hij ook de aanval inzetten op Rafael Nadal voor het meest aantal grandslamzeges. De 36-jarige Spanjaard heeft er nu namelijk 22, één meer dan Djokovic.
Meer
Lees meer...