Djokovic haalt gelijk bij Australische rechter, deelname Australian Open blijft onzeker

De Servische tennisser Novak Djokovic (34) heeft een belangrijke slag thuisgehaald in de zaak rond zijn deelname aan de Australian Open. Vorige week oordeelde Australië dat de tennisser meteen het land moest verlaten. Die beslissing kwam er omdat de vrijstelling voor vaccinatie van Djokovic volgens de autoriteiten onvoldoende was om het land te betreden. Maar de strijd is nog niet gestreden, want de Serviër kan alsnog voor de start van het toernooi teruggestuurd worden.

Tennisser Novak Djokovic zat bijna een week lang vast in een hotel in Melbourne. De 34-jarige Serviër vloog naar Australië om daar deel te nemen aan de Australian Open. Normaal moeten alle deelnemers van dat toernooi gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Maar de nummer één van de wereld kreeg van het organisatiecomité een medische vrijstelling. Eenmaal aangekomen in de luchthaven van Melbourne bleek dat die vrijstelling niet voldoende is om Australië binnen te mogen. Djokovic werd teruggestuurd naar Servië, maar vocht die beslissing aan.

Geen onmiddellijke uitzetting

Vandaag boog de rechtbank zich over de zaak. Als die oordeelde dat het visum van Djokovic inderdaad onvoldoende was om in Australië te blijven, zat de tennisser vandaag op het vliegtuig naar Servië. Maar de rechter oordeelde dat de grenscontrole in fout was. Djokovic mocht daardoor vandaag wel z’n hotelkamer verlaten, maar of hij zal kunnen deelnemen aan de Australian Open, dat op 17 januari van start gaat, blijft onduidelijk.

De Australische minister van immigratie Alex Hawke kan namelijk nog steeds beslissen dat Djokovic het land moet verlaten. Voorlopig heeft Hawke z’n beslissing nog niet bekendgemaakt. Z’n woordvoerder liet wel weten dat “de minister de zaak in beraad neemt en dat het proces voorlopig wordt verdergezet”.

Djokovic: “Blij en dankbaar”

Ondertussen heeft Djokovic zelf voor de eerste keer gereageerd op de zaak. Hij deed dat via Twitter. De tennisser schreef daar: “Ik ben blij en dankbaar dat de rechter de weigering van mijn visum heeft overroepen. Ondanks alles wat er gebeurd is, wil ik blijven en proberen om deel te nemen aan de Australian Open. Ik blijf me daarop focussen. Ik ben naar hier gevlogen om te spelen op een van de belangrijkste events die er zijn voor mijn geweldige fans. Op dit moment kan ik niet meer zeggen, maar bedankt om me te steunen en aan te moedigen om sterk te blijven.”

Djokovic kon vandaag ook voor de eerste keer trainen op Australische grond. Op de foto die hij deelde bij z’n tweet is hij dan ook te zien in het stadion waar de Australian Open gespeeld wordt, geflankeerd door z’n coaches.

Meer
Lees meer...