Nadal haalt uit naar Djokovic: “Acties hebben gevolgen”

Novak Djokovic, de nummer één van de wereld in het mannentennis, zit voorlopig nog steeds in Australië. Het land wil hem terugsturen naar Servië, maar Djokovic heeft beroep aangetekend en die zaak komt maandag voor. De Servische tennisser is niet gevaccineerd, wat voor problemen zorgt met zijn visum in Australië.

De 34-jarige Novak Djokovic reisde naar Australië om daar deel te nemen aan de Australian Open. Normaal moeten alle deelnemers van dat toernooi gevaccineerd zijn tegen het coronavirus. Maar de nummer één van de wereld kreeg van het organisatiecomité een medische vrijstelling. Eenmaal aangekomen in de luchthaven van Melbourne bleek dat die vrijstelling niet voldoende is om Australië binnen te mogen. En zo begon de soap die nu al enkele dagen aansleept.

Vast in hotel

Toen uitlekte dat Djokovic van de organisatie van de Australian Open een uitzondering had gekregen, volgde er al meteen een golf van verontwaardiging bij de Australische bevolking. Daarom benadrukte de Australische premier Scott Morrison dat de tennisser geen voorkeursbehandeling zou krijgen. Omdat hij dus niet aan de vereisten voldoet om Australië in te mogen, werd hij teruggestuurd.

Djokovic ging in beroep tegen die beslissing. De zaak zal daarom maandag voorkomen, maar tot dan moet de tennisser in quarantaine blijven in een hotel in Melbourne.

Nadal: “Moeilijke tijd voor iedereen”

De Spaanse tennisser Rafael Nadal vertoeft al een tijdje in Australië. Hij won daar het Melbourne Summer Set tournament. In het interview na zijn overwinning kreeg hij de vraag wat hij vindt van de heisa rond Djokovic. “Het lijkt me een moeilijke situatie”, zo klinkt het bij de Spanjaard. “Maar op het einde van de dag is het enige dat ik kan zeggen, dat we allemaal door een moeilijke tijd gaan en dat heel wat families zwaar geleden hebben onder de pandemie tijdens de afgelopen twee jaren.”

Nadal vindt het dan ook niet vreemd dat de Australiërs niet kunnen lachen met de uitzondering voor Djokovic. “Het is normaal dat de mensen hier in Australië heel gefrustreerd worden omdat ze door zoveel zware lockdowns gingen en veel mensen lang niet naar huis konden gaan.” Daarbij mogen zelfs gevaccineerden soms niet reizen tussen verschillende Australische staten of naar het buitenland reizen.

“Acties hebben gevolgen”

Daarom vindt Nadal het normaal dat Djokovic niet zomaar het land binnenkan. “Ik geloof in wat de mensen die kennis hebben van medicatie zeggen. En als die mensen zeggen dat we gevaccineerd moten worden, dan moeten we gevaccineerd worden. Ik heb zelf Covid-19 gehad. Ik ben twee keer gevaccineerd. Als je dat doet, is er geen enkel probleem om hier te spelen. Da’s het enige dat duidelijk is. Hij maakt z’n eigen beslissingen. Iedereen is vrij om z’n eigen beslissingen te maken. Maar dan zijn er wel consequenties.”

Vervolgens kreeg Nadal de vraag of hij medelijden heeft met Djokovic. Daarop antwoordde de speler: “Uiteraard betreur ik de situatie die aan het gebeuren is. Ik vind het op een bepaalde manier wel jammer voor hem, maar op hetzelfde moment kent hij de maatregelen nu al enkele maanden. Hij heeft dus zijn eigen beslissing gemaakt.”

Meer
Lees meer...