Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin: “Hoopvol dat Dogecoin snel naar proof of stake gaat”

Vitalik Buterin heeft twee cryptomunten die hij graag proof of stake-minen ziet overnemen.

Tijdens de cryptoconferentie Mainnet 2022 in New York was Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin vrijdag te gast. De cryptopionier sprak er uiteraard over de gevolgen van de ‘Merge’, een update die het Ethereumsysteem op 15 november doorvoerde. 

Cryptomunt Ether wordt sindsdien gemined door ‘proof of stake’ in plaats van door het energie-intensieve ‘proof of work’ dat Bitcoin gebruikt. Hierdoor zou Ethereum 99,9 procent minder energie gebruiken dan voor de Merge. Via proof of stake kunnen beleggers een bepaalde som Ether ‘inzetten’, ofwel staken, om transacties te valideren en blocks toe te voegen aan de blockchain.

Opvallend was dat Buterin op Mainnet ook aangaf welke cryptomunten hij graag zou zien overstappen naar het proof of stake-systeem. De Canadees-Russisch ondernemer duidde er twee aan: privacymunt Zcash en mememunt Dogecoin.

Mede ontwikkeld door Edward Snowden

Beide cryptomunten gebruiken momenteel proof of work, net zoals Bitcoin. Dogecoin is de populaire grapmunt die wordt voorgesteld door een Shiba Inu-hondje en steeds meer aan praktische betaalopties wint. Zcash is een private blockchain waar de transactiegeschiedenis van gebruikers niet openbaar weergegeven wordt. De bekende klokkenluider Edward Snowden bleek in april een van de originele ontwikkelaars van Zcash te zijn.

De ontwikkelaars van Dogecoin en Zcash overwogen in het verleden al om over te stappen naar proof of stake. De programmeurs achter Zcash brachten zelfs een paper over hun onderzoek uit. 

Voorlopig is er echter nog geen aanwijzing dat deze twee cryptomunten wel degelijk zullen overstappen naar Ethereums kersverse manier van minen.

(bg)

Meer
Lees meer...