Left Right
scrollTop top

Dokter Ann (Monika Van Lierde) verdwijnt uit ‘Thuis’


Thuis Dokter Ann
© VRT

Een van de allereerste personages die we ooit te zien kregen in Thuis, was Dokter Ann. Ze verdween eerder al eens een tijdje uit de soap, maar keerde toen enkele jaren later terug. Maar nu neemt actrice Monika Van Lierde definitief afscheid van haar iconische personage.

Thuis-fans hebben afscheid genomen van een van de absolute iconen uit de reeks. Dokter Ann, die al 25 jaar lang gespeeld wordt door actrice Monika Van Lierde, trekt naar Kaapverdië.

“Tijd voor iets anders”

Ann Thuis
VRT

“Na 25 jaar de doktersjas van Ann aan de haak hangen, dat is niet evident”, zo klinkt het bij Monika Van Lierde. “Soms bekruipt me nog een gevoel van heimwee, maar anderzijds weet ik dat ik de juiste beslissing nam. Het is tijd voor iets anders.”

Thuis wordt natuurlijk enkele maanden op voorhand opgenomen. Het afscheid van actrice Monika Van Lierde ligt daarom al enkele maanden achter haar. “De laatste opnamedag was wel heftig: intens en vol liefde. Ik heb met een heel warm gevoel en veel dankbaarheid afscheid kunnen nemen van Thuis en de collega’s.”

Geen plotse beslissing

Het was de keuze van actrice Monika Van Lierde zelf om te stoppen met Thuis. “Het is tijd voor iets nieuw”, zo vindt ze. “Het moet zo ongeveer de zomer van 2019 geweest zijn toen Monika me er voor het eerst over aan sprak: ‘Is het niet tijd om te stoppen met dokter Ann?’”, zo vertelt Thuis-producer Hans Roggen.

“We hebben samen met de schrijvers gezocht naar een waardig afscheid van het personage, iets wat de kijkers zou bijblijven. Dat verhaal hebben we de afgelopen weken samen met Monika kunnen vertellen. Monika heeft al heel wat producers overleefd in die 25 jaren Thuis. Maar elkeen zal zeggen dat we het meest collega Monika zullen missen: een sfeermaker op en naast de set, een actrice met vakkennis en gewoon ook een fijn persoon.” Door Dokter Ann naar Kaapverdië te laten verhuizen, blijft de deur natuurlijk op een kier voor een mogelijke terugkeer van het personage. “Het ga je goed, neem die nieuwe kansen en wie weet … Kaapverdië is nu ook weer niet zo ver weg.”

Memorabele momenten

Thuis
Ann (Monika Van Lierde) en haar televisiemama Marianne (Leah Thys) – Bron: VRT

In de afgelopen 25 jaar heeft Monika natuurlijk heel wat memorabele momenten meegemaakt op de set van Thuis. “Wat me altijd zal bijblijven van op de set is het moment waarop Ann voelt dat ze op vrouwen valt. Dat vond ik heel interessant, die emotionele omkering.”

“Ook de wrede speech van Ann op het totaal fout gelopen huwelijksfeest van Tom en Judith vond ik heerlijk om te spelen. Dat moment blijft me zeker bij. Maar eigenlijk alle scènes waarin ik extremere gevoelens mocht spelen: het grote verdriet, de blinde woede of angst, overdonderende verliefdheid …”. Maar ook de sfeer naast de set zal Monika enorm missen. “Het vele gelach, gezwans en getetter tussen de opnames door. Samen met collega’s gewoon even zeveren en plezier maken, dat maakt dat je je job leuk blijft vinden en zorgt voor voeding.”

In een vlog met Linde Merckpoel vertelt Monika meer over haar afscheid uit Thuis.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  64.498.634
 • Aantal
  doden
  1.492.893
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  582.252
 • Aantal
  doden
  16.911