Left Right
scrollTop top

Donald Trump nodigt Kim Jong-un uit om handen te schudden


Donald Trump
© EPA

Amerikaans president Donald Trump heeft de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un uitgenodigd om elkaars hand te schudden. Dat deed Trump via zijn favoriete medium, Twitter. Of de ontmoeting echt plaats zal vinden, is maar de vraag, want een officiële uitnodiging is er niet.

Donald Trump vertoeft dezer dagen in Oost-Azië. Hij is daar aanwezig voor de G20-top in Japan. Daarna reist de Amerikaanse president verder naar Zuid-Korea voor een ontmoeting met president Moon Jae-in. Maar aan die ontmoeting wil Trump graag nog een ontmoeting koppelen. Eentje met Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Kim Jong-un

Koreaanse gedemilitariseerde zone
EPA

Trump nodigt Kim Jong-un namelijk in een tweet uit om op de grens van Noord- en Zuid-Korea elkaar de hand te schudden. Met grens verwijst Donald Trump naar de Koreaanse gedemilitariseerde zone. Dat is een gebied van vier kilometer breed over de volledige grens tussen Noord- en Zuid-Korea. De zone wordt langs beide kanten bewaakt door respectievelijk Zuid- en Noord-Koreaanse militairen.

“Na enkele heel belangrijke meetings, waaronder die met president Xi van China, zal ik van Japan naar Zuid-Korea reizen (met president Moon)”, zo laat de Amerikaanse president weten op Twitter. “Wanneer ik daar ben, als leider Kim van Noord-Korea dit ziet, zou ik hem graag ontmoeten op de grens om zijn hand te schudden en ‘Hallo’ te zeggen.” Een duidelijke uitnodiging, al is Noord-Korea nog niet gewonnen voor het idee.

Geen officiële uitnodiging

De Noord-Koreaanse vice-minister voor Buitenlandse Zaken, Choe Son-hui, maakt in een kort statement duidelijk dat deze afspraak nog niet vastligt. “We zien het als een heel interessante suggestie, maar we hebben nog geen officiële uitnodiging ontvangen”, zo klinkt het.

Hij gaat verder en legt uit waarom zo’n ontmoeting interessant kan zijn. “Zo’n meeting zou kunnen dienen als een betekenisvolle gebeurtenis om de persoonlijke banden tussen de twee leiders te versterken en de bilaterale relaties te verbeteren.”

Relatie Verenigde Staten – Noord-Korea

Kim Jong-un
EPA

De relatie tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea is de laatste tijden fel verbeterd. Tot enkele maanden geleden liepen de spanningen tussen de twee landen hoog op. Maar nu lijkt de houding van Donald Trump tegenover Kim Jong-un veranderd.

Zo noemde hij de Noord-Koreaanse leider onlangs nog “een heel verstandige man” en gaf hij aan dat hij “heel wat goede dingen” verwachtte vanuit Noord-Korea.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…