Dries Van Langenhove geschorst aan Universiteit Gent: “Er is een grens overschreden.”

Dries Van Langenhove geschorst aan Universiteit Gent: “Er is een grens overschreden.”

Vanaf morgen is Dries Van Langenhove, voorzitter van Schild & Vrienden, niet meer welkom aan de universiteit van Gent. Dat zegt rector Rik Van de Walle op een inderhaast bijeengeroepen persconferentie. Van Langenhove heeft een grens overschreden, zegt Van de Walle. Er wordt ook een tuchtdossier opgestart over zijn zitje in de Raad van Bestuur. 

Er is geen plaats meer aan de universiteit van Gent voor de voorzitter van extreemrechtse beweging Schild & Vrienden, Dries Van Langenhove. Dat maakte rector Rik Van de Walle bekend op een persconferentie naar aanleiding van de Pano-reportage waarin de VRT aantoonde dat op een geheime Facebookpagina van Schild & Vrienden racistische en seksistische memes werden gedeeld.

Van de Walle kwam meteen ter zake: er wordt een ordemaatregel getroffen tegen Van Langenhove, de procedure om hem van de UGent te verwijderen, wordt vandaag ingezet. Vanaf morgen mag de student dus niet meer binnen in de gebouwen van de universiteit en mag hij geen gebruik meer maken van de faciliteiten. Als student zal hij dus geschorst worden.

Raad van Bestuur

Al direct na de uitzending had Van de Walle op Twitter gezegd dat hij in shock was en dat het om ontoelaatbaar gedrag ging. Nu voegt hij ook de daad bij het woord. Er wordt ook een tuchtprocedure opgestart om Van de Walle te verwijderen uit de Raad van Bestuur. Intussen laat ook de rest van politiek Vlaanderen Schild & Vrienden vallen.

Het gaat dus snel, maar de rector wou toch ook benadrukken dat vrije meningsuiting aan de UGent belangrijk blijft. “Maar met de Pano-reportage is een belangrijke grens overschreden. Het discours van Schild & Vrienden overschrijdt een grens omdat het aanzet tot antisemitisme, racisme, seksisme, wapengebruik en geweld. Dat is niet alleen strafbaar, maar overschrijdt ook een morele grens.” En dus is het einde verhaal voor Van Langenhove.

Een tuchtprocedure kan even aanslepen (lees er hier alles over), maar een ordemaatregel kan snel ingaan. Dat is ook het geval voor Dries Van Langenhove. Van Langenhove is ook masterstudent, die zal hij wellicht niet meer mogen afmaken aan de Gentse Universiteit.

Al langer bezorgdheid over Schild & Vrienden

Dat de universiteit nu pas tot actie overgaat, schiet bij sommigen in een verkeerd keelgat. Rector Van de Walle ging ook op die beschuldigingen in. “Er was al langer bezorgdheid rond de activiteiten van Schild & Vrienden, maar de vrijheid van meningsuiting is een grondrecht dat slechts in uitzonderlijke gevallen beperkt mag worden”, zei hij daarover. “Ik heb mij daar toen uitdrukkelijk van gedistantieerd. Op dat moment waren er echter nog geen sanctioneerbare handelingen. Met de Pano-reportage zijn echter nieuwe feiten aan het licht gekomen.” Daarmee verwijst Van de Walle naar de acties van Schild & Vrienden aan het Gravensteen, eerder dit jaar.

Ook het parket van Gent heeft intussen een strafrechterlijk dossier geopend, het gaat momenteel nog om een vooronderzoek. In theorie zou het dus kunnen dat Van Langenhove voor het hof van Assisen moet komen. Drukpersmisdrijven (zoals publiceren op Facebook) moeten namelijk voor Asissen komen, maar er is een uitzondering voorzien voor racistische en xenofobe instanties.

Van Langenhove van zijn kant, liet aan HLN.be weten zich te beraden over juridische stappen tegen de makers van Pano.

Gesponsorde artikelen