Drugs via injectienaald: fenomeen nu ook in onze nachtclubs

In oktober vorig jaar berichtten we over een zorgwekkend fenomeen dat plots opdook in het Verenigd Koninkrijk. Verschillende jonge mannen en vrouwen, voornamelijk studenten, meldden toen namelijk dat ze tijdens het uitgaan werden geprikt door een injectienaald. Daar wordt dat fenomeen needle spiking genoemd. Hierbij worden er dus drugs ingespoten via een injectie. Onlangs bleek dat ook in de nachtclubs van Frankrijk voor te komen. Nu zijn de eerste gevallen hiervan ook in ons land gemeld, schrijft Bruzz.

Na talloze gevallen in de verschillende Britse universiteitssteden eind 2021 maakte het fenomeen needle spiking recent ook zijn opwachting in Frankrijk. Zo kwamen er al klachten uit o.a. de Franse steden Nantes, Rennes, Béziers en Grenoble, waarbij zowel mannen als vrouwen getuigden dat ze ‘geprikt’ werden in een discotheek. Waarmee ze precies geïnjecteerd werden, wordt nog onderzocht. Voorlopig zijn er ook geen verdachten opgepakt. Maar nu zou dit fenomeen ook overgewaaid zijn naar België.

Brussel

Via sociale media kwamen de eerste gevallen van needle spiking in de discotheken van Brussel aan het licht. Zo getuigt een vader op de Facebookpagina van ULB Confessions dat zijn zoon onlangs geprikt werd tijdens het uitgaan. “Mijn zoon en een vriend van hem zijn zondagavond het slachtoffer geworden van een nieuwe vorm van agressie”, schreef hij op 17 april op Facebook. “Die bestaat uit het toedienen van een injectie, met de bedoeling om je te drogeren, zoals ze ook wel iets in je drankje toedienen. Het gebeurde in de YOU-nachtclub in Brussel. De jongens hadden het ook pas enkele minuten na de prik door (duizeligheid, misselijkheid … ) en konden de dader dus niet identificeren”, klinkt het nog.

“Mijn zoon heeft de juiste reflex gehad om binnen de 24 uur naar het ziekenhuis te gaan. Momenteel ondergaat hij een preventieve behandeling tegen de risico’s van aids of hepatitis. We hebben de organisatie en de politie ingelicht. Geef dus zeker de boodschap door aan jullie omgeving om nu wat waakzamer te zijn tijdens een avondje uit in Brussel en aarzel niet om dit te melden.”

De originele post werd intussen al meer dan 2.200 keer gedeeld.

Die getuigenis is echter lang niet de enige. Als reactie op het verhaal postten nog talloze andere mensen dat hen of hun kennissen, vrienden of familie hetzelfde overkwam.

Politie

Bij de politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene zijn ze dankzij sociale media al op de hoogte van die getuigenissen. “Voorlopig hebben we in onze zone nog geen enkele klacht binnengekregen”, klinkt het wel bij hun. Ook bij politiezone Brussel-Noord kregen ze nog geen klachten binnen, meldt Bruzz.

Ook in de Brusselse ziekenhuizen is er naar verluidt nog niemand binnengekomen met klachten van een injectie. Ze zijn wel op de hoogte van het bestaan van het fenomeen, met name “de dokters die patiënten testen op hiv”. Daarbij geven ze het advies mee om je meteen naar de spoeddienst te begeven als je vermoedt dat je er het slachtoffer van bent geworden.

Meer
Lees meer...