Left Right
scrollTop top

‘Dune’ gaat in wereldpremière op het filmfestival van Venetië


Dune Timothée Chalamet
© YouTube Warner Bros. Pictures.

Dune, de nieuwste film van Denis Villeneuve, heeft eindelijk een releasedatum. De film zal voor de eerste keer getoond worden op het filmfestival van Venetië dat begin september plaatsvindt. Oorspronkelijk stond de release van de film al gepland voor 20 november 2020, maar door de uitbraak van het coronavirus werd deze meermaals uitgesteld.

Na maanden van uitstel heeft Dune eindelijk een releasedatum gekregen. De langverwachte film van Denis Villeneuve met onder andere Timothée Chalamet, Zendaya, Jason Momoa, Oscar Isaac, Stellan Skarsgård en Javier Bardem zal in september in première gaan op het filmfestival van Venetië. Dune is de eerste film uit de Dune-saga, de zesdelige sciencefiction-boekenreeks van Frank Herbert die zich afspeelt op de woestijnplaneet Arrakis in het jaar 10191.

Dune

In september vorig jaar kreeg Dune al een officiële trailer. Op dat moment was er nog geen uitsluitsel over de lanceerdatum, maar omdat de film oorspronkelijk gepland stond om in november 2020 te verschijnen, was de trailer uiteraard wel al klaar. Daardoor kregen we toen al een eerste blik op de film. De hoofdrol in de film is weggelegd voor Paul Atreides, gespeeld door Timothée Chalamet. Paul is de zoon van hertog Leto Atreides I (Oscar Isaac) en lady Jessica (Rebecca Ferguson) en is zo de erfgenaam van het geslacht Atreides, dat regeert over de planeet Caladan.

Jessica maakt deel uit van een menselijk fokprogramma, waardoor ze eigenlijk een dochter had moeten krijgen, die later een zoon zou verwekken met Feyd-Rautha, een neef van Baron Harkonnen (Stellan Skarsgård). Die zoon zou dan de langverwachte Kwisatz Haderach worden, een mens met buitengewone krachten, die onder andere in de toekomst kan kijken. Maar doordat Leto en Jessica een zoon krijgen, moet die nu al meteen de Kwisatz Haderach worden. En daar moet hij een stevige training voor ondergaan om zo controle te krijgen over zijn stofwisseling, versterkte zintuigen te kweken en verschillende vechtsporten aan te leren.

Wanneer Paul 15 jaar oud is, wordt hij door zijn ouders naar de planeet Arrakis gestuurd. Dat is een woestijnplaneet, die daardoor ook the dune wordt genoemd. Op die planeet ligt een rijkdom voor het rapen, melange oftewel the spice. Dat is een drug die levensverlengende, geestverruimende en soms dodelijke krachten heeft. Maar daardoor is de drug ook heel gegeerd door andere volkeren uit het universum. Het wordt dus geen makkelijke opgave voor Paul om die rijkdommen te beschermen.

Filmfestival van Venetië

Het filmfestival van Venetië gaat dit jaar door van 1 tot en met 11 september. De wereldpremière van Dune staat daarbij gepland op vrijdag 3 september 2021, bijna een jaar na de originele releasedatum dus. Voorlopig is het nog niet geweten wanneer de film ook in de gewone cinemazalen te zien zal zijn.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…