‘Durf te vragen’ spreekt met hoogbegaafde jongeren

In Vlaanderen zijn er zo’n 20.000 à 25.000 hoogbegaafde jongeren. Tijd om hen eens te confronteren met alle clichés die er bestaan. Daarom staan zij centraal in de volgende aflevering van Durf te vragen.

In 2019 verscheen op VRT 1 het allereerste seizoen van Durf te vragen. Daarin ontvangt Siska Schoeters telkens een groep mensen in de studio. Zo kreeg ze de vorige vier seizoenen al onder andere verslaafden, BDSM-liefhebbers, priesters, mensen van adel, naturisten, mensen uit de porno-industrie, daklozen, blinden, vluchtelingen en mensen met een eetstoornis op bezoek.

Telkens overlaadt ze hen met allerhande grappige, gênante en soms zelfs politiek incorrecte vragen. Die interviews worden afgewisseld met korte reportages waarbij Siska de gasten volgt in hun dagelijkse leven.

Hoogbegaafde jongeren

Het vijfde seizoen begon met een aflevering over mensen met een dwangstoornis. Daarna volgde een aflevering over vrijmetselaars en één week later de pakkende getuigenissen van ouders die een kind verloren. Vorige week volgden dan fetisjisten en deze week is het tijd voor hoogbegaafde jongeren.

Negen jongeren

Siska Schoeters ontvangt daarvoor negen jongeren tussen 9 en 19 jaar. Opvallend daarbij is dat zij heel verschillend kijken naar hun hoogbegaafdheid. Voor sommigen is het een zegen, voor anderen eerder een vloek.

De oudste die aan bod komt, is Jade, die al bezig is aan haar derde jaar geneeskunde aan de VUB en dat combineert met een carrière als wielrenster in het profpeloton. Voor de broers Wiebe (15) en Joram (19) verliep het studeren dan weer lange tijd veel minder vlot.

Met Charlotte en Matteo horen we ook twee 16-jarigen die al in de universiteit zitten. Charlotte studeert psychologie aan de VUB en Matteo is bezig met biochemie aan de KU Leuven. De 10-jarige Sien vond dan weer haar plaats in een PI-klas, een klas voor hoogbegaafde kinderen. Veel hoogbegaafde jongeren hebben jaren overgeslagen in school. Zo zitten de 11-jarige Tibo en de 9-jarige Linn al in het eerste middelbaar. Tot slot is er ook nog de 14-jarige Ruben, die in het vierde middelbaar zit, iets wat soms voor problemen zorgt.

Durf te vragen is iedere dinsdag om 20.45 uur te zien op VRT 1 en VRT MAX.

Meer
Lees meer...