Gaat de ECB de rente dit jaar al twee keer verhogen?

Uit de notulen van de meest recente rentevergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt dat volgens sommige bestuursleden de voorwaarden voor een renteverhoging vervuld zijn. De Amerikaanse bank Goldman Sachs sluit twee renteverhogingen dit jaar niet uit.

Tijdens de jongste rentevergadering heeft de ECB een eerder voorzichtige stap gezet richting een verstrakking van het geldbeleid. Zo liet Christine Lagarde, de voorzitter van de toezichthouder, in maart weten dat het opkoopprogramma in het derde kwartaal kan stopgezet worden. Daardoor kan de centrale bank in het vierde kwartaal de rente optrekken. Jerome Powell, de Amerikaanse evenknie van Lagarde, heeft vorige maand de rente al de rente naar boven bijgesteld met 25 basispunten.

Agressievere toon ECB

De notulen van de jongste rentevergadering van de ECB laten nu uitschijnen dat de toezichthouder bereid is iets harder aan de rem te trekken. Volgens sommige bestuursleden zijn de voorwaarden voor een renteverhoging vervuld. Die oproep komt er nadat de Europese inflatie opnieuw is gestegen. De inflatie in de eurozone bedroeg vorige maand 7,5 procent.

Bernard Keppenne, hoofdeconoom bij CBC Banque, merkt in een reactie aan ABM Financial News op dat de toon van de Europese Centrale Bank agressiever wordt. “De ECB beweegt zeer duidelijk in de richting van monetaire verkrapping”, klinkt het. De econoom voegt eraan toe dat Pierre Wunsch, voorzitter van de Nationale Bank van België, deze week eveneens benadrukte dat aan alle voorwaarden voor een renteverhoging is voldaan, of spoedig wordt voldaan.

De economen bevraagd door Bloomberg verwachten dat de ECB in juli het opkoopprogramma stopzet om vervolgens in december de rente te verhogen. Volgens Goldman Sachs zal het niet zo lang duren. De Amerikaanse bank verwacht een eerste verhoging in september, gevolgd door een tweede in december. Er is daarbij sprake van 2 verhogingen van 25 basispunten, waardoor de depositorente zou stijgen van -0,5 naar 0 procent. Dat betekent dat de banken niet langer een vergoeding moeten betalen als ze geld stallen in Frankfurt. De economen verwachten ook drie renteverhogingen in 2023 en twee in 2024. Dat zou de rente verder doen toenemen tot 1,25 procent.

Twee renteverhogingen in 2022

Niet alleen Goldman Sachs verwacht twee renteverhogingen dit jaar. Anatoli Annenkov, econoom bij Société Générale, pakt uit met een soortgelijke prognose. Hij voorspelt eveneens verhogingen in september en december.

“Hoewel we niet over veel nieuwe gegevens beschikken sinds de bijeenkomst van maart is de eerste indruk dat de economie van de eurozone goed weerstand biedt aan de oorlog in Oekraïne en zeker niet van een klif is gevallen (zoals in maart 2020). Hierdoor kunnen de beleidsmakers van de ECB zich opnieuw focussen op de verontrustende inflatiegegevens en het risico van niet-verankerde inflatieverwachtingen”, klinkt het. Zogenaamde tweede-ronde-effecten kunnen de inflatie namelijk verder aanwakkeren.

Keppenne verwacht niet dat de ECB sneller zal handelen dan haar oorspronkelijke tijdschema, “met het risico dat de markten negatief worden verrast.”

Ook aan de overkant van de Atlantische Oceaan lijkt de centrale bank te kiezen voor een snellere verstrakking van het monetaire beleid, althans dat blijkt uit de Fed-notulen. Daarin staat te lezen dat het merendeel van de Fed-bestuurders ‘over het algemeen akkoord’ is met een afbouw van de balans. Ook een renteverhoging van 50 basispunten wordt niet uitgesloten. We moeten hier wel aan toevoegen dat de Amerikaanse economie minder zwaar wordt getroffen door de oorlog in Oekraïne dan de Europese economie.

De ECB vergadert volgende week donderdag, maar economen verwachten niet dat Lagarde dan nieuwe maatregelen zal aankondigen.

(lb)

Meer
Lees meer...