Volgens VIA, de organisatie die de uitgevers van cheques verenigt, hebben in totaal 2,3 miljoen Belgen deze maand ecocheques gekregen. Dat zijn er 300.000 meer dan een jaar geleden.
Ecocheque wint aan populariteit: in jaar tijd ontvangen 300.000 meer Belgen dat extralegaal voordeel
Waarom is dit belangrijk?
De ecocheque is een extralegaal voordeel waarmee je ecologische producten en diensten kunt kopen, waaronder energiezuinige elektronica en biovoeding. Werkgevers kunnen hun medewerkers zo één keer per jaar een extraatje geven van maximaal 250 euro.Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn wekelijkse nieuwsbrief.
In het nieuws: Cijfers van VIA tonen aan dat dit jaar 300.000 extra werknemers in juni, de maand waarin het extralegale voordeel wordt toegekend, ecocheques hebben ontvangen.
- Intussen ontvangt één op de twee Belgische werknemers ecocheques. De teller staat op 2,3 miljoen.
- Het aantal bedrijven dat de ecocheques toekent, is ook met 9,5 procent gestegen. In totaal gaat het om 124.000 bedrijven die hun werknemers op die manier een duurzaam extraatje geven.
Duurzaamheid: VIA wijst op de niet te onderschatten ecologische impact van het extralegale voordeel. De vereniging verwijst daarbij naar een studie van CO2Logic. Daaruit blijkt dat de Belgen door het gebruik van ecocheques tot 350.000 ton minder CO2 uitstoten. “Dat komt overeen met het rijden van een gemiddelde Belgische auto over 1.147.962.617 km of de bouw van 122 windturbines om dezelfde hoeveelheid uitstoot te verminderen”, aldus David Charlier van CO2Logic.
- De studie heeft ook aangetoond dat de positieve verandering in koopgedrag als gevolg van ecocheques in het bijzonder groot is voor mensen met een laag inkomen (> 2.600 euro per maand per gezin). Zo zou 56 procent van de consumenten met een laag inkomen vaker biologisch voedsel kopen als ze ecocheques zouden ontvangen.
- “Met de introductie van ecocheques bijna 15 jaar geleden hadden de sociale partners het bij het juiste eind. Vandaag de dag biedt deze oplossing extra koopkracht aan 2,3 miljoen werknemers, zowel op korte als lange termijn, zoals blijkt uit de studie van CO2Logic”, benadrukt Sven Marinus, voorzitter van VIA. “Ecocheques spelen dus in op de redenen voor hun oprichting: ze verhogen de koopkracht met het oog op het milieu, veranderen koopgedrag, creëren bewustzijn rondom klimaat en ondersteunen de lokale economie omdat ze alleen in België kunnen worden gebruikt.”
Uitbreiding gebruik ecocheques
Terugblik: Sinds maart kan je de ecocheques gebruiken om meer goederen en diensten aan te schaffen.
- Zo kan je die cheques sindsdien ook gebruiken om grote tweedehandselektronica en producten met een FSC- of PEFC-label te kopen. Die laatstgenoemde labels staan voor duurzaam bosbeheer.
- Fietsers kunnen hun ecocheques bovenhalen wanneer ze gebruikmaken van een parkeerplaats op een fietsparking.
- De volledige lijst van producten en diensten die aangekocht kunnen worden met ecocheques, staat op www.myecocheques.be.
- Ecocheques werden vorig jaar voornamelijk gebruikt voor de aankoop van tuindecoratie- en gerief (bomen, planten en uitrusting), LED-verlichting en huishoudelijke apparaten.
(nd)