Een huis voor een euro? Veertien Belgen kochten al hun goedkope droomparadijs in Sicilië

Een huis voor een euro? Veertien Belgen kochten al hun goedkope droomparadijs in Sicilië

Een buitenverblijf, het blijft toch de droom voor de meeste Belgen, maar als de prijzen voor je eerste baksteen al de pan uitswingen, wat moet je dan doen? Verleg je horizon, blijkt de boodschap, want in Sicilië zijn sommige dorpjes zo verlaten, dat er huizen te koop staan voor één euro, en zo’n veertien Belgen gingen al op het aanbod in. Je bent dus niet alleen. 

Met onmogelijke leningen en de huidige huizenprijzen is een huis in het buitenland een verre droom. Maar dat hoeft het niet te zijn. In Sicilië zijn de gemeentes Mussomeli en Acquaviva wanhopig op zoek naar inwoners. Zo wanhopig, dat ze er historische panden weggeven voor een prikje. Prikje mag je trouwens letterlijk nemen: een Luikse Belg kocht er recent een huis voor één euro.

Drie verdiepingen

En ’t is geen klein studiootje, volgens La Capitale. Het huis van Sofiane, een veertiger, telt drie verdiepingen en heeft een tuin. Niet echt betaalbaar voor wie bijvoorbeeld in Brussel wil wonen, maar één euro is natuurlijk volledig geschift. Dertien andere Belgen, waaronder twee Vlamingen, gingen al in op vergelijkbare voorstellen, al betaalden zij wel iets meer: tussen de 3.500 en 15.000 euro, nog steeds een koopje. In totaal staan er zo’n 34 huizen te koop in Mussomeli en Acquaviva.

De twee dorpjes kan je moeilijk grote steden noemen. Mussomeli telt nauwelijks twaalfduizend bewoners, Acquaviva zo’n tweeduizend. Vanuit Charleroi vlieg je eerst naar Trapani, van daar is het nog zo’n twee uur met de auto naar je Siciliaanse droomhuis.

Ereburger

Flavio Cioffi, een Belg met Italiaanse roots, leidt de Belgen in goede banen, en installeerde er zo’n tiental in Mussomeli en vier in Acquaviva. Daarom wordt hij, net zoals Albert en Paola, waarschijnlijk ereburger in Mussomeli. Het koningspaar zal daar ook bij aanwezig zijn. Overmorgen vertrekt Cioffi opnieuw naar Sicilië, om de overige huizen aan de (Belgische) man te brengen.

iStock

Gesponsorde artikelen