Een kater, wat nu?

Een kater, wat nu?

Goed gefeest gisteren? Als feesten, of oudjaar, voor jou samenhangt met het drinken van (te veel) alcohol, is de kans reëel dat je je vandaag niet al te lekker voelt of kampt met een helse kater. Om toch nog relatief presentabel te zijn, kan je enkele middeltjes proberen (of net achterwege laten).

Om te beginnen moet je weten hoe een kater precies ontstaat. Alcohol werkt dehydraterend, waardoor je lichaam en hersenen vocht te weinig hebben. Een gouden middel om een kater te voorkomen, is dan ook genoeg water te drinken tijdens een drinkgelag, of toch zeker erna, voor je gaat slapen. Sportdrankjes zijn ook goed, omdat zij voedingsstoffen bevatten die het lichaam tijdens het drinken van alcohol verliest.

Bij de afbraak van alcohol ontstaat de stof acetaldehyde, die leidt tot hoofdpijn en een trillend gevoel. In alcoholhoudende dranken vind je verder ook schadelijke bijproducten, waarvan sommige zelfs giftige eigenschappen hebben. Alcohol prikkelt bovendien het slijmvlies op de maagwand, wat kan leiden tot braken. Het eten van (eiwitrijk en vet) voedsel voor het drinken kan dit trouwens voorkomen.

Het is te laat, wat nu?

Maar tot zover de theorie. Want hoe geraak je nu af van die helse hoofdpijn wanneer je geen tijd meer hebt om de kwelling uit te zitten? Daar bestaan spijtig genoeg geen wondermiddeltjes tegen, wat listige farmabedrijven je ook mogen beloven. Mirakels mag je dan ook niet verwachten, maar dat wil niet zeggen dat je niets kan doen:

– Drink veel water. Fruitsappen kunnen de zuurtegraad en de bloedsuikerspiegel weer op peil brengen. Opnieuw alcohol drinken maakt je enkel opnieuw dronken en stelt zo de kater uit. Cafeïne geeft je misschien wel een korte boost maar droogt het lichaam opnieuw uit.

– Neem een stevig ontbijt met vers fruit. Een rauw ei helpt niet.

– Het is beter pijnstillers te vermijden omdat je lever al genoeg belast is. Wanneer je toch je toevlucht neemt tot pillen, gebruik dan paracetamol in plaats van acetylsalicylzuur (zoals bijvoorbeeld Aspirine). Paracetamol is niet schadelijk voor de maag, valt te lezen op onder meer drugsinfo.nl en alcoholhulp.be.

– Maak een fikse wandeling maar blijf uit de felle zon. Je stimuleert zo je bloedsomloop en daarmee de zuurstoftoevoer naar je hersenen. Bovendien krijgt je spijsvertering een boost, waardoor je lichaam sneller gifstoffen afbreekt. De aanmaak van endorfinen verbetert ook nog eens je humeur.

– Recent werd wetenschappelijk bewezen dat Sprite drinken wel degelijk helpt tegen een kater. De citroen- en limoenextracten erin dragen namelijk bij tot de snellere afbraak van acetaldehyde, de stof die de katersymptomen veroorzaakt.

Gesponsorde artikelen