Een zwaar jaar: dit zijn de 20 beste metalplaten van 2017

Een zwaar jaar: dit zijn de 20 beste metalplaten van 2017

Op muzikaal vlak was 2017 weer een jaar om je vingers van af te likken, en dat geldt zeker ook voor het hardere genre. Niet alleen hebben Graspop en Alcatraz recordedities achter de rug, er is ook een resem prachtige platen uitgekomen. Hierbij een lijstje met smakelijke suggesties … en er zitten heel wat landgenoten tussen!

20. Converge – ‘The Dusk in Us’

Noise/metalcore met origineel gitaarwerk. Hoogtepunten: Under Duress, I Can Tell You About Pain en The Dusk in Us.

19. Elder – ‘Reflections of a Floating World’

Experimentele stoner met een grote ‘S’. Invloeden van Pink Floyd zijn onmiskenbaar. Hoogtepunten: Sanctuary, The Falling Veil en Thousand Hands.

18. Obituary – ‘Obituary’

Groovy death metal van de bovenste plank. Obituary hielp begin jaren 90 het death metalgenre mee vormgeven en speelt nog steeds koppig door in krak dezelfde stijl. Hoogtepunten: Sentence Day, Ten Thousand Ways to Die en Turned to Stone.

17. Zong – ‘Zong’

Sterke stoner/doom met een psychedelische vibe en veel wah op de gitaar. Lekker voor in de zetel, maar be warned: als je dit op de fiets luistert, raak je nooit thuis. Hoogtepunt: Cosmic Embryo.

16. Bloodrocuted – ‘For the Dead Travel Fast’

Belgische thrash metal met een hoop death en black invloeden. Heel sterke vocals en originele riffs en coole songs. De band heeft pas de wapens neergelegd, Rock In Peace! Hoogtepunten: The Leper and the Whore, Perversion of Purity, Cult of Sacrifice en Ominous.

15. Nortt – ‘Endeligt’

Funeral doom legendes met een sterke black metalinvloed. ‘Endeligt’ is hun eerste plaat in tien jaar. Hoogtepunten: Lovsang til mørket, ra hæld til intet en Endeligt.

14. Bathsheba – ‘Servus’

Doom metal van Limburgse bodem. Hoogtepunten: Conjuration of Fire, Ain Soph, The Sleepless Gods en I at the End of Everything.

15. Mastodon – ‘Emperor of Sand’

Zoals Mastodon is er geen tweede groep en ook met ‘Emperor of Sand’ komen Troy Sanders en zijn kompanen weer origineel uit de hoek. De groep is van een meedogenloze sludge pletwalser uitgegroeid tot een melodische mastodont (no pun intended) aan de top van het metal koninkrijk. Hoogtepunten: Emperor of Sand, Steambreather en Word to the Wise.

14. Municipal Waste – ‘Slime and Punishment’

Het concept van Municipal Waste: feesten, thrash metal, alcohol en nog eens feesten. En da’s exact wat we bij Slime and Punishment krijgen. Bovendien brengt de nieuwe, tweede gitarist Nick Poulos enkele verfrissende nieuwigheden naar de Waste, waardoor de band zich niet steeds opnieuw herhaalt.

13. Life of Agony – ‘A Place Where There’s No More Pain’

Life of Agony, dat is aanstekelijke grooves, een heerlijk gitaargeluid en lyrics over positiviteit en optimisme. In hun werk zijn erg uiteenlopende invloeden te horen van hardcore tot de Beatles tot Sepultura tot David Bowie.

Ons interview met Life of Agony op Alcatraz 2017 lees je hier.

12. Witch Trail – ‘Thole’

Het Belgische Witch Trail begon in 2012 als punk metal groep en is intussen uitgegroeid tot een waar post black metal gedrocht. Hun laatste brainchild ‘Thole’ is een reis door een verwarrend, onaangenaam heelal met desperate vocals die van héél diep komen. Intens is een understatement.

11. Electric Wizard – ‘Wizard Bloody Wizard’

De doom mastodonten van Electric Wizard zijn dit jaar van hun negende kindje bevallen. Nog meer dan bij ‘Time to Die’ (2014) verwerkt de band grooves, geluidjes en productietechnieken uit de jaren 60 en 70 in hun geluid. Iemand, die niet bekend is met Electric Wizard zou denken dat er een plaat van Alice Cooper of Black Sabbath op ligt. Desalniettemin een loodzware plaat met heel veel diepgang. Hoogtepunten: See You in Hell, Hear the Sirens Scream en Mourning of the Magicians.

10. Body Count – ‘Bloodlust’

Deze mocht écht niet ontbreken. De gangsta thrash metalgroep van rapper Ice-T gaat wild tekeer over politiegeweld en onrecht, gewapend met vlijmscherpe, groovy riffs. Leuke weetjes: Megadeth-gitarist Dave Mustaine speelt op de opener Civil War, Lamb of God-Randy Blythe zingt op Walk With Me… en ex-Sepultura-zanger Max Cavalera zingt op All Love Is Lost. Alsof dat nog niet genoeg is, covert Body Count ook nog eens Raining In Blood en Postmortem van Slayer. Fuck da system!

9. Wiegedood – ‘De doden hebben het goed II’

Deze landgenoten brengen vieze, vuile black metal met een hoop geschreeuw, blastbeats en invloeden uit post-metal. Dit album is met zeer grote zorg geproducet en stuurt ons op een gruwelijke, stormachtige reis door het vagevuur en beyond. Beste track: Ontzieling.

8. Cannibal Corpse – ‘Red Before Black’

Cannibal Corpse is al sinds het begin van de jaren 90 dé death metalband bij uitstek, en dat wil heus niet zeggen dat ze hun oude streken verleerd zijn. De goed geoliede machine brengt technisch hoogstaande songs die voor het genre vrij toegankelijk zijn. Niet voor doetjes!

7. Oxbow – ‘Thin Black Duke’

Experimentele hardrock met een serieuze hoek af, dat is al sinds 1988 de specialiteit van Oxbow. Ook in 2017 deden ze hun reputatie alle eer aan met schizofrene, jazzy tracks. Ook noise en elementen uit andere genres ontbreken niet. Deze plaat klinkt als een dronken zombie op café die kettingrookt en wat scheldwoorden uit zijn tronie brabbelt. Voor wie eens wat anders wil.

6. Amenra – ‘Mass VI’

Nog een Belg! We krijgen wat we van Amenra verwachten: cleane en harde gitaren die indrukwekkende landschappen schetsen en trage, meeslepende ritmes. Bijzonder aan deze plaat is dat ze heel wat ritmeveranderingen bevat en dat ze een erg ‘losjes’ aanvoelt. Opgelet: enkel voor doemdenkers en zwartkijkers.

5. Power Trip – ‘Nightmare Logic’

Van Power Trip krijgen we groovy thrash metal met een knipoog naar crossover en zelf hardcore. De riffs zijn heel aanstekelijk, bijna dansbaar en de solo’s kunnen kleine explosies teweegbrengen. Bovendien barst deze plaat van adembenemende breakdowns. Old school, maar superorigineel.

4. Gruesome – ‘Fragments of Psyche’

Old school death metal zoals dat moet zijn: misselijkmakende riffs, ranzige vocals met teksten over moord en zombies, plus old school productie. Een heel pure plaat, waar veel hedendaagse death metalgroepen jaloers op mogen zijn.

3. Evil Invaders – ‘Feed Me Violence’

Gooi die pacemakers maar weg want de nieuwe plaat van het Belgische Evil Invaders gaat duizend per uur. Ze stonden dit jaar weer op Graspop en hebben daarna door heel Europa getoerd. We krijgen zoals altijd speed metal van de bovenste plank met explosieve solo’s, sexy riffs, hoge, screamende vocals en razendsnelle drums. See you in the pit!

Ons interview met Evil Invaders op Graspop 2017 lees je hier.

2. Eldamar – ‘A Dark Forgotten Past’

Eldamar brengt donkere, atmosferische black metal met melodieuze female vocals. Wie deze plaat oplegt, wordt meteen tweeduizend jaar in de tijd gekatapulteerd. Hun tracks gaan over de natuur, het heidendom en de verhalen van Tolkien. Om kippenvel van te krijgen!

1. Bell Witch – ‘Mirror Reaper’

Heel wat metalfans zijn het erover eens: Bell Witch heeft bij uitstek dé metalplaat van 2017 uitgebracht. We krijgen slome funeral doom met subtiele, redelijk aaibare gitaren, die begeleid worden door trage, meedogenloze oermensdrums. Bij momenten brengt Bell Witch zachte, emotionele passages met zang, die soms een vibe van een trage indierock groep hebben. Een aanrader voor onder de Nieuwjaarsboom!

Gesponsorde artikelen