Eerste fietspad met ingebouwde zonnepanelen in Nederland gebouwd

In Nederland is het eerst deel van de SolaRoad geplaatst. Dat is een futuristisch fietspad dat ook nog een tweede functie heeft: energie opwekken met ingebouwde zonnepanelen.

In het Noord-Hollandse Krommenie wordt een pilootproject gebouwd van zo’n 100 meter lang. Het pad bestaat uit betonnen modules met een geharde glazen toplaag, waaronder de zonnecellen liggen. Die toplaag werd specifiek bewerkt zodat het glas enerzijds niet glad wordt, en anderzijds vuil afstoot zodat de zonnecellen aan voldoende zonlicht blootgesteld worden.

De onderzoekers verwachten met het testtraject voldoende elektriciteit te genereren voor drie tot vier huishoudens. Die kan vervolgens ingezet worden voor straatverlichting of dynamische wegsignalisatie. In de toekomst zouden mogelijk ook elektrische wagens opgeladen kunnen worden.

SolaRoad
https://vimeo.com/91641192

Solar Roadways

In de Verenigde Staten wordt aan een soortgelijk project gewerkt, maar daar wordt het project gefinancierd door crowdfunding. Op Indiegogo werd 2,2 miljoen dollar opgehaald voor de Solar Roadways, een nog ambitieuzer project dan in Nederland. De initiatiefnemers willen er niet alleen fietspaden mee aanleggen, maar ook wegen en parkeerplaatsen. In de wegen is ook ledverlichting ingebouwd, waardoor bijvoorbeeld wegmarkeringen niet geschilderd moeten worden.
Meer
Lees meer...