Eerste vliegende auto gaat komende lente de lucht in

Eerste vliegende auto gaat komende lente de lucht in

Er werd al vaker over zelfrijdende en zelfs vliegende auto’s gepraat, maar toch klinkt het nog steeds eerder als toekomstmuziek. Maar, dan is de toekomst toch al gearriveerd. Want de eerste vliegende auto zou voor heel binnenkort zijn. In de lente van 2018 zelfs al. Dan komt het bedrijf Samson Motors met drie verschillende modellen van hun ‘Switchblade’. Dat moet de eerste, echte, operationele vliegende auto uit de geschiedenis worden. 

In tijden van recordfiles dromen we weleens weg naar een utopische toekomst met jetpacks en vliegende auto’s. Maar dat laatste is al helemaal niet utopisch meer. Taxidienst Uber beloofde tegen 2020 met vliegende auto’s te komen, maar ze zijn in snelheid gepakt. Want komende lente is het al zover. Dan zou de eerste echte vliegende auto op de markt gaan komen.

“Welkom in de toekomst”

Samson Motors, een bedrijf uit de Amerikaanse staat Oregon, zal dan de Switchblade uitbrengen. “Welkom in de toekomst”, staat er te lezen op hun website. En als je de fotootjes bekijkt, lijkt het ook zo. De auto (of moeten we vliegtuig zeggen?) ziet er heel futuristisch uit, maar zal dus binnen amper een paar maanden al verkrijgbaar zijn. Wie de files zo wil vermijden, zal wel diep in de buidel moeten tasten. Want het stukje toekomst kost niet minder dan 100.000 euro.

Maar voor dat bedrag krijg je wel wat. De auto heeft een 1.6 liter V4 motor die je 190pk oplevert. Op de grond haalt de auto 125 mijl per uur, dat is omgerekend iets meer dan 200 kilometer per uur. In de lucht wordt dat zelfs 190 mijl per uur, of 305 kilometer per uur. Met een volgetankte Switchblade (114 liter) raak je 724 kilometer ver.

Skireisje

Al is die vliegende auto niet zo makkelijk als het lijkt. Want aangezien je ook echt in de lucht zal kunnen rondvliegen, heb je naast je rijbewijs ook een vliegbrevet nodig. Dat opstijgen doe je ook niet zomaar. Dat mag, net zoals echte vliegtuigen, alleen maar op een luchthaven. Gewoon opstijgen als er een file ontstaat, zit er dus niet in.

De Switchblade is wel perfect om mee op skireis te gaan, want het Snowbird-model voorziet zelfs skirekken. Al zal dat skireisje dan wel redelijk eenzaam verlopen, want er is maar plaats voor twee personen in de Switchblade.

Samson Motors

Gesponsorde artikelen