Egypte vrij verklaard van malaria door Wereldgezondheidsorganisatie


In het kort

  • Egypte is nu een van de 45 landen wereldwijd die malariavrij zijn verklaard.
  • Het land bereikte deze mijlpaal na bijna een eeuw van inspanningen om de ziekte uit te roeien.
  • Voortdurende waakzaamheid zal nodig zijn voor Egypte om zijn malariavrije status te behouden.

Egypte heeft een historische mijlpaal bereikt door malariavrij verklaard te worden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Deze certificering is een erkenning van de succesvolle inspanningen van Egypte gedurende bijna een eeuw om de door muggen overgebrachte ziekte uit te roeien.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, het hoofd van de WHO, vierde deze prestatie en verklaarde dat malaria, een hardnekkige bedreiging door de hele Egyptische beschaving, nu tot het verleden behoort. De WHO prees zowel de Egyptische regering als de bevolking voor hun toewijding bij het uitroeien van een ziekte die diep geworteld is in het verleden van het land.

Kernstatistieken en erkenning

De certificering wordt toegekend wanneer een land aantoont dat de overdracht van malaria gedurende ten minste drie opeenvolgende jaren is gestopt. Door deze prestatie is Egypte een van de weinige landen, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten en Marokko binnen de oostelijke Middellandse-Zeeregio van de WHO, die deze onderscheiding hebben behaald. Wereldwijd hebben 44 landen deze mijlpaal bereikt.

Toekomstplannen en lopende inspanningen

De WHO erkent dat deze certificering een nieuw hoofdstuk inluidt voor Egypte en benadrukt het belang van voortdurende waakzaamheid om de malariavrije status te behouden. Om deze erkenning te verkrijgen moest Egypte aantonen dat het in staat is om de herintroductie van malaria te voorkomen.

De reis van Egypte naar de uitroeiing van malaria begon in de jaren 1920 met vroege initiatieven die gericht waren op het minimaliseren van menselijk contact met muggen. Deze maatregelen omvatten het verbieden van rijstteelt en andere landbouwgewassen in de buurt van woonwijken. Hoewel vaccins steeds meer worden gebruikt, blijven het monitoren van ziekte-uitbraken en het vermijden van muggenbeten de meest effectieve preventieve maatregelen tegen malaria.

Meer
Lees meer...