Eiffel 65, bekend van ‘Blue (Da Ba Dee)’, wil voor San Marino naar Eurovisiesongfestival

Het Eurovisiesongfestival komt steeds dichterbij en dus maken steeds meer landen hun inzending bekend. In San Marino is de zoektocht daarnaar nog volop bezig. Ook de Italiaanse Eurodancegroep Eiffel 65, die eind jaren 90 enkele grote hits hadden, proberen via het kleine landje op het Eurovisiesongfestival te raken.

Meer dan de helft van de landen heeft zijn inzending voor het Eurovisiesongfestival in Liverpool al bekendgemaakt. Zo zal België in Liverpool vertegenwoordigd worden door Gustaph met Because Of You.

In San Marino is de zoektocht naar een inzending deze week volop aan de gang. De microstaat, met amper 33.600 inwoners, is op het Eurovisiesongfestival een beetje een buitenbeentje. Omdat de eigen vijver nogal klein is, staat de voorronde vaak open voor inzendingen van inwoners van andere landen. Dat is ook dit jaar het geval.

Una voce per San Marino

In totaal schreven zich zo meer dan 1.000 nummers in voor Una voce per San Marino. 299 daarvan werden intern gehoord en daarvan haalden uiteindelijk 104 inzendingen de halve finales. Zij werden ingedeeld in vier halve finales die doorgaan van maandag 20 februari tot en met donderdag 23 februari. Iedere avond halen vier inzendingen rechtstreeks de finale en gaan vier nummers door naar de herkansingen. Van die 16 nummers in de herkansingen, op vrijdag 24 februari, halen nog eens vier nummers de finale. Zij voegen zich samen met de 16 rechtstreekse finalisten bij Kida en Simone De Biagi. Die twee kandidaten waren als enige inzendingen uit San Marino sowieso zeker van een finaleplaats.

Tijdens die halve finales komen enkele opvallende artiesten voorbij. Zo komt woensdagavond Ronela Hajati in actie. Deze Albanese zangeres was ook vorig jaar al actief op het Eurovisiesongfestival voor haar thuisland met het nummer Sekret, maar haalde toen nipt de finale niet.

Eiffel 65

Wie we zondag al zeker terug zien in de San Marinese nationale finale in Eiffel 65. Deze Italiaanse Eurodancegroep brak in 1999 door met het succesalbum ‘Europop’. Daarop stonden met Move Your Body en vooral Blue (Da Ba Dee) twee monsterhits. Later had de groep met One Goal, voor het EK voetbal 2000, en Living in My City, voor de Olympische Winterspelen 2006, nog enkele bescheiden successen. En nu hopen ze dus Europa opnieuw te veroveren via het Eurovisiesongfestival. Dinsdag scoorden ze met Movie Star alvast in de halve finale, waardoor de jury hen naar de finale stuurde.

Luister hier naar de halve finale van Una voce per San Marino:

https://www.youtube.com/watch?v=kvSkAfVBTHU
Meer
Lees meer...