‘Eurosong’: Dit is de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival 2023

De beslissing is gevallen: Gustaph zal België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival 2023 in Liverpool. Hij won de voorronde bij VRT met het nummer Because of You. Gustaph kreeg tijdens de spannende puntentelling het tweede meest punten van de jury en het derde meest van de televoting en dat was voldoende voor de overwinning in Eurosong.

Na zeven jaar afwezigheid maakte Eurosong zijn wederoptreden op de VRT. De voorronde om een Belgische kandidaat te selecteren voor het Eurovisiesongfestival kende zeven kandidaten die hoopten een ticket voor Liverpool te bemachtigen.

Zeven kandidaten

De avond in Paleis 12 in Brussel werd geopend door Hunter Falls met Ooh La La. Daarna was het de beurt aan topfavoriete Chérine met Ça m’ennuie pas en een wel heel opvallende act. Misschien wel de meest bekende deelnemers van de avond, The Starlings, brachten als derde het emotionele Rollercoaster. Ameerah met The Carnival kwam als vierde aan de beurt.

De vijfde act van Eurosong was Gustaph met Because of You. De piepjonge gala dragot zorgde met t’inquiète voor het voorlaatste optreden van de avond. En tot slot mocht Loredana met heel wat vuurwerk en haar nummer You Lift Me Up de Belgische voorronde afsluiten.

Gustaph

De puntentelling begin met de punten van de jury. Daarbij kreeg gala dragot met 146 punten de hoogte score. Ze deed zo nipt beter van Chérine met 145 punten. Gustaph kreeg 121 punten en sloot zo de top drie af. Ameerah (107), The Starlings (94), Hunter Falls (84) en Loredana (83) moesten het met minder punten stellen.

Het was dus duidelijk dat er nog heel wat kon gebeuren met de punten van de televoting. Daarbij kwamen The Starlings eerst op kop dankzij een indrukwekkende 183, goed voor een totaal van 277 punten. Vlak daarbij ging Gustaph daar nog nipt over met een totaal van 278 punten. De top twee van de juryvoting wist dus wat hen te doen stond, maar zij zouden er uiteindelijk niet meer over raken. Gala dragot kwam met een totaal van 271 punten nog dichtbij, maar zij moest uiteindelijk tevreden zijn met een derde plaats.

Meer
Lees meer...