Left Right
scrollTop top

Eindelijk nog eens een fantasyfilm in de prijzen: The Shape of Water wint Oscar beste film


Eindelijk nog eens een fantasyfilm in de prijzen: The Shape of Water wint Oscar beste film

‘The Shape of Water’ heeft de Oscar gewonnen voor beste film. De film van Guillermo del Toro is daarmee toch een beetje de grote winnaar van de avond geworden: van de 13 nominaties verzilverde ‘The Shape of Water’ er maar vier, maar wel enkele belangrijke. 

Guillermo del Toro won naast beste film ook beste regie voor The Shape of Water. Hij is de laatste van de Three Amigo’s die de prijs wint, na de Mexicaanse regisseurs Alfonso Cuarón en Alejandro González Iñárritu er eerder mee aan de haal gingen. Del Toro haalde zijn collega’s aan in zijn dankwoord. “Ik ben een immigrant, net als Alfonso, Alejandro, Gael, Salma en zovelen van jullie. Ik leef in een eigen land: hier, in Europa, overal.”

Hij zei verder dat de prijs voor zijn fantasyfilm, over een waterwezen dat verliefd wordt op een vrouw die niet kan spreken, het bewijs voor jonge filmmakers is dat excentrieke films toch gemaakt kunnen worden. “Het is een parabel, een fantasieverhaal over de echte wereld. Dit is een deur, trap hem open en kom binnen.”

#MeToo niet zo aanwezig

De Oscars werden zondagnacht voor de negentigste keer uitgereikt. De ceremonie in Los Angeles werd net als vorig jaar gepresenteerd door Jimmy Kimmel. In tegenstelling tot bij de Golden Globes, waar begin januari bijna alle aanwezigen in het zwart gekleed gingen in het kader van #metoo, was de rode loper bij de Oscars een stuk kleurrijker.

Na een jaar dat gedomineerd werd door de MeToo-discussie en de roep om meer diversiteit in de filmindustrie, bleef Hollywood tijdens de Oscarceremonie vannacht vooral op de vlakte. De onderwerpen werden aangesneden in de grapjes van presentator Kimmel en de toespraken van de winnaars, maar nergens werd het debat echt scherp.

Oldman & McDormand

Gary Oldman en Frances McDormand werden uitgeroepen tot beste acteurs. Oldman won een Oscar voor zijn rol in Darkest Hour en McDormand won voor haar rol in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

In aanloop naar de awardshow was er enige ophef over Oldman: na zijn Golden Globe-winst kwam zijn ex-vrouw Donya Fiorentino, met wie hij getrouwd was tussen 1997 en 2001, met beschuldigingen van mishandeling tijdens hun huwelijk.

McDormand zette tijdens haar dankwoord haar Oscar op de grond en vroeg – onder groot applaus – alle vrouwelijke genomineerden op te staan.

Rockwell

Sam Rockwell won in de categorie beste mannelijke bijrol. Ook hij werd bekroond voor zijn acteerwerk in Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. Het was de eerste Oscar voor de 49-jarige Rockwell, die zijn collega-acteurs Frances McDormand en Woody Harrelson bedankte en omschreef als ‘helden’. Rockwell kreeg eerder ook al een Golden Globe voor zijn vertolking van een gestoorde, racistische politieagent in de zwarte komedie.

Bij de vrouwen ging de prijs voor beste bijrol naar Allison Janney voor haar rol in I, Tonya. Ook voor de 58-jarige Janney was het de eerste keer dat ze een Oscar won.

89 jaar

Jordan Peel schreef geschiedenis als de eerste zwarte schrijver ooit die won in de categorie beste originele script. Hij won de prijs voor zijn debuutfilm Get Out. De prijs voor het beste bewerkte script ging naar James Ivory voor de film Call me by your name. Ivory is met zijn 89 jaar nu de oudste Oscar-winnaar ooit.

Disney-Pixars Coco won twee prijzen, voor het beste nummer en de beste animatiefilm. In die categorie won het onder andere van Loving Vincent, een film over Vincent van Gogh.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899