EK Baanwielrennen: Lotte Kopecky kroont zich ook in puntenkoers tot Europees kampioen

Lotte Kopecky op dit moment de grote ster op het Europees kampioenschap baanwielrennen in het Duitse München. De 26-jarige Belgische pakte namelijk al voor de tweede dag op een rij, in haar tweede discipline, de gouden medaille. Kopecky kroonde zich zaterdag al tot Europees kampioen afvallingsrace en doet daar nu nog een Europese titel in de puntenkoers bij.

De puntenkoers is een discipline in het baanwielrennen waarbij 25 kilometer moet afgelegd worden. Op de kleine piste in München komt dat neer op 125 rondjes op het hards van de snee. Na iets meer dan een half uur wedstrijd zou de gemiddelde snelheid dan ook bijna 48 kilometer per uur bedragen.

Punten pakken tijdens een puntenkoers kan op twee manieren. Onderweg ligt er om de zoveel rondjes een sprint waarbij de top vier telkens 5, 3, 2 en 1 punten verdienen. De twaalfde en laatste sprint ligt aan de finish en levert dubbele punten op. Renners kunnen er echter ook voor kiezen om te gaan voor een zogenaamde bonusronde. Daarmee demarreren ze uit de grote groep en proberen ze de andere deelnemers te dubbelen. Slagen ze erin om achteraan het peloton opnieuw aan te sluiten, dan krijgen ze 20 bonuspunten.

Kopecky als topfavoriete

Nadat Lotte Kopecky gisteren voor de start van de afvallingsrace eerder als een van de vele kanshebbers werd beschouwd, was ze in de puntenkoers de absolute topfavoriete. Minder dan een jaar geleden werd ze op het WK in Roubaix namelijk nog wereldkampioene in dat onderdeel.

Sindsdien lijkt de 26-jarige Belgische, na een zeer goed wegseizoen, alleen maar sterker te zijn geworden. Bovendien stonden de nummers 2, 3 en 4 van het WK 2021 in München niet aan de start van de puntenkoers.

Snelle bonusronde en dan controleren

Wel gemotiveerd aan de start was het amper 21-jarige Franse talent Victoire Berteau. Zij won die eerste sprint en trok meteen ook door in de hoop een ronde te pakken. Het peloton liet echter niet begaan en haalde haar terug. Na twee sprints in de luwte te hebben gezeten, besloot Lotte Kopechy dat het zelf tijd was voor een aanval. Ze reageerde op de Britse Neah Evans en reed haar ook meteen uit het wiel. Zo kon de wereldkampioene als eerste een bonusronde pakken. Bovendien sprokkelde ze ook nog eens 8 punten aan de sprints onderweg.

Ook de volgende twee sprints pakte Kopecky nog eens 8 extra punten. Daarmee had ze halverwege de wedstrijd al 23 punten voorsprong op haar dichtste ‘concurrente’. Daardoor kon ze wedstrijd controleren en moest ze gewoon proberen voorkomen dat iemand anders nog een bonusronde kon pakken zonder dat ze zelf meeglipte. Kopecky deed echter meer dan dat en zou in het slot zelfs nog wat extra doen blinken met een nieuwe soloronde.

Straat voorsprong

Zo voegde de Belgische nog eens 20 punten toe aan haar totaal. In de eindstand van de puntenkoers op het EK baanwielrennen 2022 prijkte Lotte Kopecky dan ook eenzaam bovenaan met 85 punten. De Italiaanse Silvia Zanardi (53 punten) en Victoire Berteau (47 punten) waren achteraf al lang blij dat ze mee op het podium mochten.

Omnium

Voor Lotte Kopecky is het de tweede Europese titel op de piste dit seizoen, na haar succes zaterdag in de afvallingsrace en haar eerste EK-goud in de madison in 2016. Maandag krijgt ze in de loodzware omnium nog een derde en laatste kans op een medaille. Op het WK vorig jaar pakte ze namelijk zilver in die discipline.

Op de Olympische Spelen liep het tijdens de omnium echter mis. Toen moest een zwaar ontgoochelde Kopecky opgeven door een valpartij. In München zal ze ongetwijfeld uit zijn op revanche, al is haar EK met twee keer goud nu al geslaagd.

De gouden puntenkoers van Lotte Kopecky op het EK samengevat in vier foto’s:

Meer
Lees meer...